Presedintele Klaus Iohannis ajunge joi la Philadelphia (Pennsylvania), in cadrul vizitei pe care o face in Statele Unite ale Americii. Seful statului va vizita complexul Independence Hall si se va intalni cu comunitatea de romani de acolo, potrivit agendei presedintelui.

Miercuri, Klaus Iohannis s-a intalnit cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, si cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Totodata a sustinut un discurs in cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 72-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU.

El a spus ca Romania isi mentine angajamentul fata de initiativa comuna cu Spania privind posibila infiintare a unei Curti Internationale impotriva Terorismului.

"Intr-adevar, oameni din intreaga lume inca sufera de efectele brutale ale razboiului, saraciei, inegalitatii si nedreptatii. Tensiunile asupra identitatii si credintei culturale sunt in crestere chiar si in societatile traditional deschise si tolerante. Dezastrele naturale provoaca pagube tot mai mari de la an la an. Atacurile teroriste adancesc sentimentul de insecuritate. Chiar daca exista anumite perceptii conform carora Natiunile Unite nu au gestionat corespunzator multitudinea si complexitatea noilor crize, este evident ca nicio alta cale nu este mai potrivita decat multilateralismul in identificarea unor solutii viabile pentru actualele provocari la nivel mondial. Mai mult ca oricand, un sistem international bazat pe reguli - suprematia Legii la nivel international - este fundamental pentru succesul nostru. ONU trebuie sa aiba la dispozitie instrumentele esentiale pentru a functiona ca o organizatie eficienta care sa reflecte vointa membrilor sai si sa se bucure de increderea tuturor oamenilor de pe glob. Totodata, noi, statele membre, trebuie sa dam dovada de un angajament mai ferm fata de Organizatie", a afirmat Iohannis.

El a subliniat ca implicarea activa in educatie si asigurarea prosperitatii oamenilor sunt cele mai eficiente metode de prevenire a instabilitatii si a crizelor.