Fostul presedinte american George W. Bush, general-locotenentul Ben Hodges, comandantul Armatei americane din Europa, si profesorul Dennis Deletant de la Universitatea Georgetown vor fi premiati, "pentru realizarile lor exceptionale ca lideri si pentru contributia deosebita la intarirea relatiilor romano-americane", la cea de-a patra Gala a Premiilor Anuale oferite de Alianta, o organizatie caritabila americana non-partizana care promoveaza relatiile romano-americane.

George W. Bush, Ben Hodges si Dennis DeletantFoto: Colaj - alianta.org

Potrivit unui comunicat remis de organizatie, evenimentul va avea loc vineri, 22 septembrie, la Institutul Pacii al SUA, in Washington, D.C., si are ca scop sarbatorirea relatiilor de natura culturala, economica si nationala dintre Romania si Statele Unite.

"Pe langa premierea distinsilor nostri invitati, acest eveniment este despre sarbatorirea celor care fac relatia romano-americana una dintre cele mai ferme aliante din ziua de azi", mentioneaza fostul ambasador al USA la Bucuresti Mark Gitenstein, presedintele organizatiei Alianta.

Va prezentam in continuare premiile si numele celor ce vor fi recunoscuti pentru realizarile lor remarcabile:

Presedintele George W. Bush (Ambasadorul JD Crouch va accepta premiul in numele sau) - Premiul pentru contributia la alianta romano-americana

La 29 martie 2004, in timpul primului mandat al presedintelui George W. Bush, Romania si alte sase state s-au alaturat NATO, intr-un moment istoric in care Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord a trecut prin cel mai larg proces de expansiune de la infiintarea sa. Presedintele George W. Bush a organizat la Casa Alba o receptie pentru a sarbatori expansiunea NATO. Pentru Romania, aderarea la NATO a reprezentat un pas major in epoca postcomunista si a avut o influenta decisiva asupra politicii externe si interne a tarii. Presedintele Bush a recunoscut contributiile puternice ale Romaniei la NATO in timpul celei de-a doua vizite efectuate in tara in 2008. Aceste evenimente cat si deciziile politice luate de SUA sub conducerea presedintelui Bush, au reprezentat un moment de referinta pentru Romania in epoca postcomunista.

General-locotenentul Frederick "Ben" Hodges - Premiul pentru contributia la Alianta romano-americana pe ramura de securitate

In 2014, dupa decenii dedicate in slujba serviciului militar, General-locotenentul Frederick 'Ben' Hodges a preluat conducerea armatei americane in Europa. In aceasta calitate a colaborat indeaproape cu Romania si cu alti aliati pentru a asigura o prezenta puternica si credibila a SUA in Europa si pentru a reconfirma angajamentul SUA fata de securitatea europeana. Sub conducerea sa, USAEUR a coordonat cel mai mare exercitiu al Marii Negre din Romania, Saber Guardian 2017, care a evidentiat competentele avansate si capacitatea de aparare a Fortelor Armate Romane.

De-a lungul carierei sale in serviciul militar, timp in care a fost lider in Europa, Irak si Afganistan, Hodges a lucrat alaturi de militari romani profesionisti, fiind un sustinator consecvent, un prieten adevarat al Romaniei si un avocat ce a militat pentru continuarea si intarirea relatiilor de aparare dintre SUA si Romania. General-locotenentul Hodges a primit Ordinul National "Serviciul Credincios" din partea Presedintelui Romaniei, pentru rolul sau in dezvoltarea parteneriatului romano-american pe ramura de securitate si aparare.

Profesorul Dennis Deletant - Premiul pentru contributia la studiile romanesti

Profesorul Dennis Deletant este principalul expert si un scriitor renumit in istoria aparatului de securitate din Romania, avand un rol important in suprimarea disidentei de orice fel. Dennis Deletant l-a sustinut pe Ion Ratiu, profesor de studii romanesti la School of Foreign Service de la Universitatea Georgetown din Washington, D.C. De asemenea, are numeroase merite la Colegiul Universitar din Londra, unde a predat la Scoala de Studii Slavone si Est-Europene intre 1969 si 2011. In plus, a fost profesor de studii romanesti la Universitatea din Amsterdam intre anii 2003 si 2010.

Profesorul Deletant a primit, la 1 decembrie 2000, "Ordinul pentru merit", cu gradul de Comandor al serviciilor pentru democratia romaneasca, de catre presedintele Emil Constantinescu. In plus, la 26 octombrie 2016, Presedintele Klaus Iohannis l-a premiat cu Ordinul "Steaua Romaniei", cea mai inalta distinctie a Romaniei, pentru activitatea sa de promovare a istoriei, limbii si culturii romanesti.

Pe langa ceremonia de premiere, gala va avea si un spectacol de moda cu designeri romani de renume, cum ar fi Doina Levintza, Carmen Secareanu, Andra Turcanu si Cosmina Englizean.

Doina Levintza este unul dintre cei mai faimosi si apreciati designeri ai generatiei sale. Cu un debut al carierei in crearea de costume de teatru si filmdesignerul s-a lansat ulterior in moda, avand sute de prezentari ale marcii Levintza in Monte Carlo, Paris, Washington, New York, Londra, Praga, Geneva, Madrid, Japonia, China, Berlin, Bruxelles si Chicago. A participat la prezentarile de moda de la New York Fashion Week, fiind recunoscuta in prestigioasa revista Harper's Bazaar. Ambasadorul francez la Bucuresti, Henri Paul, i-a inmanat, in 2012, insemnele de Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor "pentru creativitatea extraordinara si pentru atentia acordata generatiilor tinere pe care le sustine in mod continuu".

Carmen Secareanu este absolventa a Facultatii de Arte si Design din cadrul Universitatii Bucuresti. Creatoarea de moda a castigat concursul national pentru inovatie in design (Contest for Design Innovation), in anul 2004 si a obtinut Premiul acordat de Institut Francais Pasarela in 2008. In primavara anului 2009, si-a prezentat colectia la Institutul de moda francez, parte a programului special al Saptamanii Modei de laParis(Paris Fashion Week). Creatiile sale au fost prezentate in evenimente dedicate modei din Paris, Londra, New York, Anvers, Trieste si Oxford. Prezentarea colectiei designerului este accesorizata de Musette.

Andra Turcanu este un designer tanar si promitator, care a creat in 2012 brandul "Loulou", ce reflecta atat personalitatea sa cat si viziunea moderna asupra feminitatii. Brandul este in continua expansiune si se vinde cu succes Bucuresti, Galeriile Lafayette din Dubai Mall si in Melbourne;

Cosmina Englizian este un designer roman ce a creat celebra rochie Crystal Dream, recunoscuta de Cartea Recordurilor in anul 2010 drept cea mai accesorizata rochie din lume, insumand aproape 40.000 de cristale Swarovski aplicate manual. Designerul este recunoscut si pentru rochii si haine de seara si obiecte de lenjerie realizate din dantela Chantilly, matase si broderii accesorizate cu cristale Swarovski. Colectia Star Dust Couture creata pentru Gala Alianta este inspirata de imaginile fascinante ale Cosmosului.

Despre Alianta:

  • Alianta sprijina institutiile si indivizii romani si americani prin educatie, crearea de relatii si facilitarea oportunitatilor ce aduc beneficii cetatenilor ambelor tari. In acest sens, Alianta isi propune sa intensifice si consolideze imaginea Romaniei in Statele Unite ale Americii, in special in randul formatorilor de opinie din SUA. Printre membrii fondatori ai consiliului se numara fostii ambasadori ai SUA in Romania Mark Gitenstein (ret.), Jim Rosapepe (ret.) si Dan Dimancescu, consul onorific al Romaniei la Boston.