O platforma de foraj petrolier gigantica a sosit miercuri in Portul Constanta, aceasta avand lungime de 115 metri si o latime de aproape 87 de metri, fiind prevazuta cu locuri pentru 200 de persoane, relateaza News.ro. Platforma dispune de helioport, spital, sali de recreere, mai multe dintre componentele acesteia au fost demontate pentru a putea trece prin stramtorile Dardanele si Bosfor, urmand ca, dupa reasamblare, sa fie utilizata pentru executarea lucrarilor de foraj in Marea Neagra.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit reprezentantilor Companiei Nationale Administratie Porturilor Maritime Constanta, platforma de foraj petrolier gigantica "Scarabeo 9" a sosit, miercuri, in Portul Constanta, fiind proiectata sa efectueze foraje pana la peste 15.000 de metri adancime.

La tranzitarea stramtorilor, platforma a fost insotita de patru remorchere, o nava de interventie in caz de urgenta si o ambarcatiune.

Din cauza restrictiilor de inaltime si adancime la tranzitarea stramtorilor Dardanele si Bosfor, platforma a fost dezasamblata, la Constanta sosind fara partea superioara, iar componentele demontate vor ajunge ulterior, in Romania, la bordul unor nave maritime.

Platforma a acostat in dana 80, din terminalul Comvex, care dispune de adancimile necesare. Apoi, timp de circa doua luni, vor fi efectuate lucrarile de reasamblare si pregatire a platformei pentru executarea lucrarilor de foraj in Marea Neagra.

Scarabeo 9 apartine companiei Saipem, una dintre cele mai mari companii din lume, cu activitate in sectorul petrolier. Inmatriculata sub pavilion Bahamas, Scarabeo 9 este o platforma de foraj maritim semi-submersibila de ultima generatie, fiind construita in anul 2009.

Aceasta este proiectata sa lucreze pana la adancimi de 12.000 ft (3.657,60 metri) si sa efectueze foraje pana la 50.000 ft (15.240 metri). Are 36.863 tone registru brut, lungimea de 115 metri si latimea de 86,33 metri.

Platforma este prevazuta cu locuri pentru 200 de persoane, dispune de helioport, spital, sali de gimnastica si de recreere.