Ministrul apararii nationale, Mihai Fifor, a avut o intalnire oficiala, marti, 19 septembrie, la Pentagon, cu secretarul american al apararii, James Mattis. In cadrul intalnirii s-a discutat si despre "noile oportunitati de cooperare cu producatorii romani din industria nationala de aparare si extinderea investitiilor SUA in tara noastra sunt obiective pe care atat Guvernul, cat si Armata Romaniei, le au in atentie". Oficialul SUA a mai precizat ca "ca va fi analizata posibilitatea contributiei SUA, cu personal militar, in comandamentele NATO de pe teritoriul Romaniei".

Ministrul Apararii, Mihai Fifor, împreun cu secretarul aprrii, James MattisFoto: MApN

Imagini de la Pentagon cu primirea ministrului roman de catre secretarul american al Apararii:

Ministrul apararii nationale, Mihai Fifor, a avut o intalnire oficiala, marti, 19 septembrie, la Pentagon, cu secretarul american al apararii, James Mattis. La discutii au luat parte, de asemenea, seful Statului Major General, generalul Nicolae Ciuca, secretarul de stat pentru armamente, Florin Lazar Vladica, si ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, anunta MApN intr-un comunicat.

Potrivit institutiei, discutiile oficiale au abordat principalele transformari de securitate din mediul regional si international, si au reprezentat "un prilej de a discuta aspecte concrete legate de cooperarea cu SUA, atat din perspectiva bilaterala, cat si in context aliat".

Un alt subiect discutat a fost alocarea bugetară pentru Armata de 2% din PIB, James Mattis reiterând "aprecierile Administraţiei americane", arata comunicatul citat.

Ministrul Mihai Fifor a reiterat omologului american angajamentul ferm al Romaniei de a contribui substantial la securitatea Aliantei, exprimand totodata aprecierea pentru angajamentul SUA in Europa, cu precadere pentru prezenta robusta in Romania, ca parte a Initiativei de Reasigurare/Descurajare Europeana, prin Operatia Atlantic Resolve, in scopul cresterii interoperabilitatii fortelor Aliate si partenere.

"Cei doi demnitari au adus in discutie stadiul cooperarii in domeniul achizitiilor, programul Avion Multirol fiind un exemplu concret care fundamenteaza definitoriu Parteneriatul Strategic Romania - SUA. Noile oportunitati de cooperare cu producatorii romani din industria nationala de aparare si extinderea investitiilor SUA in tara noastra sunt obiective pe care atat Guvernul, cat si Armata Romaniei, le au in atentie", se arata in comunicatul MApN.

Au fost abordate, de asemenea, aspecte privind situatia de securitate internationala, modul de implementare a masurilor de asigurare si adaptare agreate la Summit-urile NATO din Tara Galilor si de la Varsovia, centrate pe abordarea unitara a intregului flanc estic si a prezentei inaintate adaptate pe toate componentele sale - terestru, maritim si naval. "Oficialul american a precizat ca va fi analizata posibilitatea contributiei SUA, cu personal militar, in comandamentele NATO de pe teritoriul Romaniei", mai mentioneaza MApN.

"Mediul de securitate din Afganistan a fost un alt subiect important al agendei de discutii. In acest context, ministrul apararii nationale a declarat ca tara noastra este unul dintre cei mai importanti contributori cu trupe si a subliniat ca aceasta misiune ramane una prioritara pentru Armata Romaniei. De asemenea, oficialii au trecut in revista eforturile comunitatii internationale pentru stabilizarea situatiei de securitate din Irak si Siria, dar si pe cele pentru neutralizarea organizatiilor teroriste. Romania este parte a misiunii anti - DAESH conduse de Statele Unite ale Americii", mai noteaza MApN.

In finalul discutiilor, ministrul Mihai Fifor a exprimat speranta ca specialistii vor dezvolta toate aspectele desprinse in cadrul intrevederii, iar intalnirea din luna octombrie a acestui an, la nivelul reprezentantilor departamentelor de politica de aparare, va contura temele importante pe agenda bilaterala.

Din delegatia americana a facut parte si ambasadorul Hans Klemm, potrivit imaginilor furnizate de Pentagon.

Ministerul Apararii a anuntat, in ultimele luni, mai multe achizitii militare importante din SUA si de la companiile americane. Astfel, Romania intentioneaza sa achizitioneze sistemul de rachete Patriot pentru circa 3,9 miliarde de dolari, sistemul de rachete de artilerie HIMARS, achizitie estimata la circa 1,25 miliarde de dolari, precum si achizitionarea a cel putin a inca 36 de avioane de vanatoare multiro F-16 pana in 2022.