Romania este Italia, Spania si Austria la un loc, datorita biodiversitatii, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, care considera ca ursul si capra neagra reprezinta "o lauda a tarii" si "un peisaj mirific", informeaza Agerpres.

Petre DaeaFoto: Camera Deputatilor

"Ursul si capra neagra, o lauda a tarii, un peisaj mirific, o zona de respect fata de natura a omului, dar uneori ea inteapa interesul existential al fermierilor (...) Multi fermieri vin la Ministerul Agriculturii si spun: 'Domnule ministru, am pierdut suprafete intregi datorita faptului ca mistretul mi-a golit terenul de samanta, iar acum, cand are gard, m-a lasat fara stiuleti, calcand in picioare suprafete imense'.

Raspunsurile, uneori, nu vin, pentru ca e greu sa cantaresti un raspuns direct cand doresti sa-ti pastrezi biodiversitatea si, in acelasi timp, sa nu afectezi interesul cetateanului. De aceea, pentru a le echilibra, trebuie sa le sustinem prin sume pe care trebuie sa le dam celor care sunt afectati. Avem multe de facut, pentru ca, altminteri, omul nu se lasa infrant nici de mistret, nici de urs si cauta solutii sa supravietuiasca", a spus Daea, intr-o conferinta de specialitate.

Ministrul Agriculturii a sustinut ca, in privinta biodiversitatii, Romania este, in acelasi timp, Italia, Spania si Austria la un loc, fiind un exemplu pentru alte state.

"E greu de vorbit despre biodiversitate... Patineaza mintea... Nu este numai un concept, ci este o realitate, care incepe in analiza institutionala. Cum putem pastra aceasta realitate, ce putem face din punct de vedere al politicilor in domeniu, pana unde ne ducem cu acestea, in asa fel incat aceasta biodiversitate sa se pastreze, sa aiba conturul realitatii, dar mai ales permanenta pentru viitor. Biodiversitatea este mult mai mult decat sunt eu fan. Este mai mult decat atat. Nu este numai legatura dintre aprecierea mea si aplecarea mea spre acest domeniu. Biodiversitatea inseamna tot ceea ce exista si ceea ce putem pastra in interiorul unui spatiu dat, iar daca putem vorbi la modul concret trebuie sa procesam astazi cu ochii imaginile pe care le vedem in jur. Biodiversitatea nu este numai un concept, ci este o realitate pe care trebuie sa o pastram prin anumite instrumente. Romania este, deopotriva, Italia, Spania si Austria si alte tari la un loc, pentru ca se bucura din punct de vedere natural de o diversitate care merita, pe de o parte, sa fie vazuta, pe de alta parte inteleasa, nu in ultimul rand conservata, pastrata si predata generatiilor viitoare, in asa fel incat perenitatea ei sa ramana. Romania este un exemplu de biodiversitate din punct de vedere al conceptului de abordare. Sunt putine tari care se pot compara cu Romania. Romania a inteles si are din acest punct de vedere exemplul vizibil al Deltei Dunarii, dar si din alte parti ale tarii", a subliniat Petre Daea.