Cristian Pomohaci, caterisit pentru ca ar fi incercat sa corupa sexual un adolescent de 17 ani, a fost aplaudat de aproximativ 150 de persoane la iesirea din sediul Mitropoloiei Ardealului din Sibiu, unde s-a judecat recursul depus de fostul preot la decizia Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de excludere din comunitatea monahala, relateaza News.ro. Mai mult, unele persoane au agresat jurnalistii care incercau sa ii ia declaratii fostului preot.

Sustinatorii lui Pomohaci ar fi agresat jurnalistiFoto: captura Antena 3

Dupa o sedinta de doua ore si jumatate, timp in care Consistoriul Mitropolitan de la Sibiu a judecat recursul depus e Cristian Pomohaci impotriva deciziei de caterisire,

fostul preot, acuzat de corupere de minori, a iesit in aplauzele sustinatorilor.

Mai mult, potrivit sursei citate, sustinatorii au agresat jurnalistii, in apararea preotului care a urcat in masina cu care a venit la Sibiu, fara a da declaratii.

Anterior, reprezentantii Miropoliei Ardealului au anuntat ca sustinatorii nu vor reusi sa influenteze membrii Consistoriului.

"Consistoriul Mitropolitan va judeca apelul domnului Cristian Dorin Pomohaci cu deplina obiectivitate si impartialitate, respectand prezumtia de nevinovatie a acestuia, precum si dreptul la aparare, in conditiile prevazute de Regulamentul Autoritatilor Canonice Disciplinare si ale Instantelor de Judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane. Pentru a elimina orice suspiciune privitoare la obiectivitatea procedurii de judecata, sedinta Consistoriului, care nu este publica, va fi inregistrata audio si video", au anuntat reprezentantii Mitropoliei Ardealului.

Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului judeca, marti, recursul depus de fostul preot si i-a oferit acestuia posibilitatea de a-si alege un aparator bisericesc dintre cei atestati de Patriarhia Romana.

"Avand in vedere principiul judecatii echitabile si al respectarii dreptului la aparare, Consistoriul a trimis citatie persoanei invinuite, Cristian-Dorin Pomohaci, a admis audierea martorilor propusi de acesta, oferindu-i-se posibilitatea ca, pe langa inscrisurile depuse la Consistoriul Mitropolitan, sa uzeze si de dreptul sau de a se apara in fata instantei bisericesti de judecata. Totodata, instanta i-a oferit posibilitatea apelantului de a-si alege un aparator bisericesc, dintre persoanele nominalizate in citatie, aparatori bisericesti atestati de catre Patriarhia Romana, conform art. 122 din Regulament", au anuntat reprezentantii Mitropoliei Ardealului.

Consistoriul Mitropolitan au precizat ca prin aplicarea masurilor canonice "nu se urmareste pedepsirea persoanei invinuite, care se poate intoarce prin pocainta, ci numai apararea institutiei Bisericii, a ordinii si a disciplinei canonice, a moralitatii si a sacralitatii vietii bisericesti".

"Orice pedeapsa canonica aplicata de o instanta bisericeasca se deosebeste de pedepsele instantelor civile si penale prin faptul ca nu interzice niciun drept civil, nu priveaza de libertate, cel pedepsit ramanand o persoana libera de a profesa orice activitate in cadrul societatii civile!", au afirmat reprezentantii Mitropoliei Ardealului.

In cazul in care va fi nemultumit de solutia de la Sibiu, fostul preot poate depune contestatie la Patriarhie.

Preotul Cristian Pomohaci, care a fost caterisit de catre Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia pentru ca ar fi incercat sa corupa sexual un adolescent de 17 ani, a contestat decizia la Mitropolia Ardealului de care apartine ierarhic parohia in care a slujit.

In 23 august, Mitropolia Ardealului a anuntat ca apelul "intruneste conditiile de admisibilitate", iar cazul va fi judecat in urmatoarele treizeci de zile.

Preotul Cristian Pomohaci, cercetat de Parchetul instantei supreme pentru ca ar fi incercat sa corupa sexual un adolescent de 17 ani, a fost caterisit de catre Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia printr-o decizie luata in 28 iulie.

Preotul Cristian Pomohaci nu s-a prezentat la sedinta Consistoriului, desi fusese invitat sa aduca probe si dovezi pentru a se dezvinovati.

Cristian Pomohaci, din judetul Mures, care este si cantaret de muzica populara, este cercetat pentru ca ar fi incercat sa corupa sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins intr-o inregistrare audio de 22 de minute, in care preotul incearca sa il convinga pe adolescent sa intretina relatii sexuale cu el si chiar sa mai aduca si alti tineri.

El a depus o cerere de autosuspendare din preotie, invocand motive medicale.

Preotul Pomohaci a mai fost acuzat, in 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxa precum exorcizarea, primind canon sa mearga o perioada la Manastirea Afteia pentru a se cai pentru faptele sale.

La sfarsitul lunii iunie, Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia a decis ca preotul Cristian Pomohaci sa fie oprit de la slujire timp de 30 de zile, perioada in care sa isi pregateasca o aparare cu care sa vina in fata reprezentantilor arhiepiscopiei pentru a demonta acuzatiile de corupere sexuala a unui minor care i se aduc.