Peste doua sute de localitati din 15 judete ale tarii au fost afectate de furtuni in ultimele 24 de ore, intervenindu-se cu peste o mie de pompieri si 225 de mjloace tehnice pentru indepartarea efectelor. Opt persoane si-au pierdut viata si 137 au fost ranite, iar opt persoane sunt in continuare blocate in judetul Cluj, relateaza News.ro.

Furtuna violenta in TimisoaraFoto: Captura YouTube

Potrivit Inspectoratului General pentru situatii de Urgenta (IGSU), din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborati de vantul puternic, s-au inregistrat 145 victime, dintre care 8 persoane au decedat (AR-1, BN-2, TM-5) iar 137 de persoane au fost ranite (AB-6, AR-15, BH-35, BN-15, CJ-5, HD-1, MM-10, SJ-1, TM-49).

"Cele mai multe dintre persoanele ranite s-au deplasat la unitatile spitalicesti cu mijloace proprii, dupa ce au fost lovite pe timpul furtunii", anunta IGSU.

De asemenea, la nivel national au fost afectate 137 acoperisuri ale imobilelor si au fost doborati de vant peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile), fiind avariate 35 autoturisme.

Pompierii militari, sprijiniti de celelalte structuri ale MAI si de comitetele locale pentru situatii de urgenta au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de conditiile meteo nefavorabile

Circulatia rutiera a fost afectata temporar din cauza copacilor cazuti pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri nationale si 6 drumuri judetene.

Circulatia feroviara a fost afectata pe un numar de 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferata Timisoara, Cluj, Brasov si Iasi.

Ca masura de siguranta, in urma efectelor produse la nivelul cladirilor, s-a luat masura suspendarii cursurilor, in data de 18 septembrie, in 42 unitati scolare din judetele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) si Timis (22).

Din punct de vedere al alimentarii cu energie electrica sunt afectate 568 de localitati din 13 judete (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ, AB, CV, HR, MS, SB, IS, SV), iar echipe tehnice actioneaza in teren pentru remedierea situatiei.

In urma furtunilor de scurta durata, dar de intensitate semnificativa, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 212 localitati din 15 judete (Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Caras-Severin, Hunedoara, Harghita, Iasi, Maramures, Mures, Suceava, Salaj si Timis).

Peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au actionat in sprijinul populatiei si administratiilor publice locale din zonele in care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase.

In ultimele 24 de ore, Administratia Nationala de Meteorologie, a emis 38 avertizari/atentionari pentru fenomene meteo periculoase, de gen nowcasting, care anuntau frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului ce local vor depasi la rafala viteza de 60 km/h si izolat 90 km/h care trecator vor lua aspect de vijelie, cantitati de apa de 25-35 l/mp. Toate informarile privind producerea fenomenelor au fost transmise catre autoritatile locale, in vederea dispunerii masurilor preventive si operative care se impun.

In acest moment sunt semnalate patru autoturisme cu opt persoane blocate pe DJ 764 B, zona Valea Draganului, judetul Cluj, din cauza copacilor cazuti pe carosabil. Se actioneaza pentru remedierea situatiei cu echipaje de la Drumurile Judetene, ISU Cluj, SVSU si Salvamont. Nu sunt semnalate urgente medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.

Inspectorul general al IGSU impreuna cu ministrul afacerilor interne au ajuns in aceasta dimineata in judetul Timis, zona in care vremea nefavorabila a produs efecte considerabile.

La aceasta ora nu mai sunt in vigoare avertizari meteorologice de vijelii sau intensificari ale vantului, dar pompierii reamintesc populatiei ca pe timpul manifestarii fenomenelor periculoase sa ramana in locuinte sau alte spatii inchise care le pot asigura protectia.

De asemenea, se recomanda parcarea autoturismelor in zone ferite, la distanta fata de copaci sau stalpi de electricitate.