Harry Dean Stanton, actorul care a dat farmec mai multor generatii de filme cult sau independente a murit la varsta de 91 de ani, informeaza Reuters si Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Celebrul critic de film Roger Ebert a formulat la un moment dat “Regula Stanton Wash”: “Niciun film care in care joaca Harry Dean Stanton sau M Emmet Walsh nu poate fi cu totul prost”.

Stanton a fost faimos pentru sarmul sau laconic si pentru figura sa parca rusinata, ceea ce i-a adus roluri -adesea minore - timp de peste sase decenii.

El a aparut in circa 70 de filme, printre care “Repo Man” si “Paris, Texas”, iar cel mai recent in noua serie “Twin Peaks” a lui David Lynch. Ultimul rol in care va putea fi vazut este in filmul “Lucky”, ce urmeaza sa fie lansat..

Cateodata rolurile sale presupuneau putine replici, dar cu figura sa lunga si zbarcita, cu parul sau neingrijit si ochii tristi, Stanton avea o puternica prezenta pe ecran,

Stanton a lucrat cu regizori celebri, precum Francis Ford Coppola, Sam Peckinpah, Martin Scorsese, Ridley Scott si Lynch.

In 2012 a fost lansat un documentar biografic despre viata lui Harry Dean Stanton: