Parchetul General informeaza ca a deschis dosar penal in legatura cu incidentul produs, vineri, in Afganistan, in urma caruia un militar roman a murit, iar alti doi au fost raniti.

Foto:

"In urma sesizarii Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre Ministerul Apararii Nationale in legatura cu incidentul produs in cursul zilei de astazi, 15 septembrie, in Afganistan, s-a constituit un dosar penal la Parchetul militar competent. Evenimentul s-a produs in cursul unei misiuni de patrulare cu un vehicul blindat, care a fost lovit, in mod intentionat, de un alt vehicul in care se afla un dispozitiv explozibil improvizat", se arata in comunicatul PICCJ transmis vineri si citat de Agerpres.

Caporalul Madalin Stoica avea 41 de ani, era casatorit si avea un copil. Se afla la prima misiune in teatrele de operatii si era angajat al MApN din anul 2002.

In acelasi incident au fost raniti caporalul Ionel Buzea si fruntasul Ionel Toma.

Militarii se aflau intr-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) cand un autovehicul capcana a intrat in blindatul lor.

Luni, 18 septembrie, vor fi organizate in unitatile militare din tara si din teatrele de operatii ceremonii de comemorare a militarului cazut la datorie.

Militarii focsaneni au fost introdusi in teatrul de operatii din Afganistan in luna august.

In anul 2017, Armata Romaniei participa la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alti aproximativ 300 fiind desfasurati in operatii sub comanda/mandat NATO, UE, ONU si OSCE in alte regiuni. In timpul misiunilor externe, 29 de militari si-au pierdut viata si alti peste 180 au fost raniti.

Potrivit MApN, situatia de securitate in Afganistan se mentine instabila, cele mai multe incidente inregistrandu-se in provinciile din estul si sudul Afganistanului. Fortele NATO care asigura securitatea bazelor militare si a centrelor importante ale tarii raman tinte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgentilor.