Ministrul de Interne, Carmen Dan, afirma ca intre migrantii care au intrat ilegal in Romania se numara si persoane care presupun riscuri la adresa securitatii nationale, dar numarul lor "nu este deloc ingrijorator".

Aceasta a precizat, intr-un interviu pentru Agerpres, ca migrantii care intra in Romania sunt supusi unor "proceduri foarte stricte", fiind identificati si supusi "unor controale în aşa fel încât să ne asigurăm că în centrele de azil sunt persoane care nu presupun un risc la adresa securităţii naţionale".

"Cei care sunt identificaţi ca prezentând un minim risc, sunt în centre cu regim închis", a precizat ea.

Intrebata daca au existat astfel de cazuri in Romania, Carmen Dan a raspuns: "Au existat astfel de cazuri. Şi mai mult decât atât, numai în cursul acestui an noi am reţinut aproximativ 150 de persoane care coordonau aceste activităţi de trecere ilegală a frontierei, aşa numitele călăuze".

Ministrul de Interne a subliniat insa ca numarul lor "nu este deloc îngrijorător". "Nu, nu sunt sute", a adaugat ea.

In ceea ce priveste numarul de migranti intrati in Romania, "până în acest moment avem intraţi în ţară ca imigranţi aproximativ 2.000 de persoane".

Dintre acesita, circa 1.300 au intrat pe frontiera cu Serbia, aproximativ 300 din Bulgaria si 400 dinspre Marea Neagră.

"Ce vreau să se înţeleagă foarte bine: este un fenomen pe care îl gestionăm, nu suntem nici ezitanţi şi nici depăşiţi de situaţie", a sustinut Carmen Dan.

In prezent, potrivit ministrlui, gradul de ocupare a structurilor de cazare a migrantilor este "undeva la 80-90%"

In prezent, in Romania exista "undeva la 3.000 de solicitanţi" de azil.

"Eu vreau să dau un semnal de linişte, pentru că e o problemă care comportă un anumit prag emoţional. Eu am văzut care sunt şi reacţiile cetăţenilor români. Vreau să ştie toată lumea că nu există un risc în ceea ce priveşte siguranţa naţională, că gestionăm acest fenomen în strânsă coordonare şi cu celelalte autorităţi şi că până la urmă respectăm nişte proceduri pe care ni le-am asumat în plan internaţional", a mai spus ministrul de Interne.