Procurorul Mihaiela Moraru Iorga - revocata din DNA si a carei contestatie la aceasta decizie a fost respinsa joi de CSM - a depus o cerere de incadrare ca judecator. Un alt procuror care vrea sa activeze ca judecator este Oana Schmidt-Haineala, singurul procuror care a detinut functia de sef al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

Conform surselor citate, Mihaiela Moraru Iorga a formulat in urma cu o luna, catre Consiliul Superior al Magistraturii, o cerere de incadrare ca judecator.

O astfel de cerere a depus la CSM, in aceasta saptamana, si Oana Schmidt-Haineala.

Cererile formulate de Moraru Iorga si Schmidt-Haineala vor fi discutate in plenul CSM cel mai probabil peste doua saptamani, au adaugat sursele citate.

Oana Schmidt-Haineala este singurul procuror care a detinut functia de sef al Consiliului Superior al Magistraturii, ea ocupand acest post in perioada 2013-2014.

In luna aprilie a acestui an, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a cerut Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii detasarea Oanei-Schmidt Haineala in cadrul institutiei, pe un post de secretar de stat pentru relatiile internationale ale ministerului, solicitare ramasa pana acum fara raspuns. Ministrul Carmen Dan sustinea ca numirea ca secretar de stat in MAI a procurorului Oana Schmidt-Haineala "ar fi un castig pentru minister".

Oana-Schmidt Haileala, procuror la Parchetul Curtii de Apel Bacau, a fost propusa sa ocupe un post de secretar de stat in Guvernul Grindeanu si la inceputul anului, detasarea acesteia fiind ceruta de fostul ministru Florin Iordache. Solicitarea a fost admisa de Sectia pentru procurori a CSM cu incepere din 7 ianuarie, dar in 3 februarie Sectia pentru procurori a CSM a decis incetarea detasarii acesteia la Ministerul Justitiei atat a Oanei Schmidt Haineala, cat si a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Incetarea detasarii celor doi procurori a fost ceruta de seful Ministerului Public, Augustin Lazar, care a aratat atunci ca masura trebuie luata pentru a asigura derularea "in conditii de impartialitate" a dosarului privind elaborarea de catre Ministerul Justitiei a OUG 13 de modificare a codurilor penale, abrogata de Guvern la cinci zile dupa adoptare, ancheta aflata atunci la DNA.

Dupa decizia Sectiei pentru procurori a CSM, Ministerul Justitiei a anuntat ca procurorul Oana Schmidt Haineala a solicitat premierului incetarea calitatii de secretar de stat in Ministerul Justitiei.

Moraru Iorga a fost revocata din DNA in 4 iulie, de Sectia pentru procurori a CSM, care a luat aceeasi decizie si in cazul procurorului Doru Tulus.

Joi, plenul CSM a respins contestatiile formulate de cei doi procurori la decizia de revocare din functiile detinute in DNA.

Mihaiela Moraru Iorga - in cazul careia procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut revocarea pe motiv ca "nu a inregistrat un denunt in conformitate cu dispozitiile legale si nu l-a prezentat spre repartizare procurorului sef al Sectiei din care facea parte" - a spus, in plenul CSM, ca Dinu Pescariu, autorul denuntului la care a facut referire DNA, ar fi denuntat, de fapt, un posibil trafic de influenta din partea unui fost prim-ministru.

"Si eu imi doresc sa existe lupta anticoruptie, ca DNA sa functiioneze, dar imi doresc ca acest DNA sa functioneze in baza principiilor care stau la baza statului de drept, aici vorbim despre principiul egalitatii, echitatii, al proportionalitatii, oportunitatii", declara Mihaiela Iorga dupa plenul CSM.