Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" anunta mitinguri si actiuni de pichetare la sfarsitul lunii septembrie, in fata prefecturilor de judet, precum si un miting in Piata Victoriei din Capitala, in data de 4 octombrie, scrie News.ro. Sindicalistii spun ca, daca Executivul isi mentine propunerea de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat in proiectul de buget pentru 2018, ar putea avea loc un "conflict social de amploare".

Miting Cartel Alfa la Guvern (arhiva)Foto: Agerpres

Sindicalistii spun ca, in prima etapa, in perioada 25-29 septembrie vor avea loc actiuni de pichetare sau mitinguri in fata prefecturilor de judet, precum si solicitari pentru convocarea Comisiilor de dialog social judetene pentru inaintarea si sustinerea revendicarilor.

De asemenea, in 4 octombrie va avea loc un miting in Piata Victoriei din Capitala, incepand cu orele 11,00.

"In cazul in care Guvernul mentine propunerea de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat in propunerea de buget pentru 2018, se vor constitui premisele pentru declansarea unui conflict social de amploare", subliniaza CNS "Cartel Alfa".

Sindicalistii sunt nemultumiti de propunerea Guvernului de a transfera plata taxelor sociale de la angajat la angajator si spun ca lucratorii vor suporta consecintele negative ale acesteia.

"Plata contributiilor sociale exclusiv de catre angajat nu este aplicata in nicio tara UE. Dimpotriva, in cele mai multe tari, cota suportata de angajator este mai mare decat cea platita de lucratori, deoarece companiile au si o raspundere sociala. Aceasta distributie asigura o repartizare echitabila a cresterii economice intre capital si lucratori, iar transferul integral al contributiilor catre lucratori va debalansa acest echilibru", spun sindicalistii.

Ei considera ca astfel vor scadea veniturile nete din munca si ar impiedica salariatul sa beneficieze de facilitati fiscale care ii sunt destinate, cum ar fi reducerea impozitului pe salariu de la 16% la 10%. De asemenea, mai spun ei, angajatorii nu vor mai avea nicio raspundere sociala, prin eliminarea contributiei pentru accidente de munca si boli profesionale.

"(...) Calitatea locurilor de munca in Romania este dintre cele mai scazute din UE. Desfiintarea contributiei pentru concedii medicale inseamna ca salariatii vor suporta plata concediilor medicale, iar eliminarea contributiei pentru creante salariale lasa descoperiti lucratorii in cazul insolventei companiei, fara sa-si mai poata recupera salariile. Toate acestea ar determina o modificare radicala a legislatiei specifice, ceea ce este de natura sa duca la un conflict de norme cu legislatia internationala (Conventii OIM ratificate sau directive EU)", precizeaza sindicatul, adaugand ca desfiintarea contributiei pentru somaj presupune ca somajul va fi suportat integral de stat.

"Consideram ca aceasta solutie originala a guvernului va da peste cap intreaga piata a muncii, cu consecinte deosebit de grave prin cresterea presiunii fiscale pe lucrator, instabilitate financiara la nivelul bugetului de stat prin scaderea drastica a veniturilor la buget si prin alocarea suplimentara de la buget pentru unele cheltuieli sociale de care ii degreveaza pe angajatori", subliniaza CNS "Cartel Alfa".

O alta nemultumire a sindicalistilor se refera la modificarea legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii si incheierii contractelor colective de munca la toate nivelurile.

"Efectele negative ale modificarii legislatiei dialogului social din 2011 prin desfiintarea negocierii colective la nivel superior si restrangerea dreptului la actiune colectiva au condus la accentuarea inegalitatilor sociale in Romania, la cotele cele mai ridicate din Europa", arata sindicalistii.

Ei spun ca in cei sapte ani de la intrarea in vigoare a prevederilor acestei legi, contractele colective de munca la nivel de sector nu au mai putut fi negociate, in timp ce, la nivel de companiei, peste 85% din cele aproximativ 14.000 de contracte semnate, sunt semnate reprezentantii salariatilor, de cele mai multe ori desemnati de managementul companiei.

Cartel Alfa mai spune ca numarul lucratorilor pe salariul minim a crescut de la 8% la 30% in ultimii sapte ani, iar migratia fortei de munca a crescut si ea. Sindicalistii considera ca prevederile Legii 62/2011 restrictioneaza dreptul la asociere colectiva pentru peste 1 milion de lucratori, angajati in aproximativ 470.000 intreprinderi care au sub 15 angajati

"Erodarea capacitatii de negociere a lucratorilor are drept consecinta directa pauperizarea lucratorilor. Venitul anual disponibil per capita plaseaza Romania pe ultimul loc in Europa, la o distanta greu de recuperat in urmatorii ani: 25,9% fata de tarile UE 15, dar si 61,1% fata de tarile UE 8, conform datelor Eurostat, 2015. Mai mult decat atat, avem de departe cea mai mare rata de lucratori saraci inregistrata in EU (19%, in timp ce media EU a acestui indicator este de 9%) care, desi sunt incadrati in munca si au un venit, nu castiga suficient pentru a-si asigura un conditiile minime de trai", arata CNS "Cartel Alfa".