Prin rectificarea bugetara, veniturile au fost actualizate tinand cont de incasarile realizate pe primele sapte luni, precum si de masurile legislative aprobate in cursul acestui an, a declarat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ministrul finantelor, Ionut Misa. "Unele componente ale bugetului general consolidat au inregistrat diminuari ale veniturilor si dau exemplul bugetului de stat, cu minus 1,326 miliarde lei, iar alte bugete au inregistrat majorari ale veniturilor. Amintesc aici bugetul asigurarilor sociale, cu plus 663,1 milioane lei, bugetele locale, cu plus 1,979 miliarde lei, rezultand pe sold un plus de venituri de 1,06 miliarde lei, deci o rectificare pozitiva", a mai spus Misa.

Potrivit ministrului, rectificarea bugetara pozitiva este realizata in conditiile in care cresterea economica de 5,8% inregistrata pe primul semestru a condus la revizuirea pozitiva a cresterii economice pe anul 2017 la 5,6% de la 5,2%. Rectificarea bugetara se va incadra in tinta de deficit de 2,96% din PIB. Astfel, PIB-ul nominal s-a majorat cu 21,9 miliarde lei, de la 815,2 miliarde lei, la 837,1 miliarde lei. In aceste conditii, Guvernul realizeaza o rectificare bugetara pozitiva cu incadrarea in deficitul de 2,96% din PIB.

"Veniturile bugetului general consolidat se majoreaza pe sold cu 1,06 miliarde lei, iar cheltuielile se majoreaza pe sold cu 1,705 miliarde lei, iar deficitul bugetar se mentine astfel 2,96% din PIB potrivit metodologiei cash", a mai spus ministrul. Potrivit acestuia, bugetul general consolidat se compune in principal din bugetul de stat, bugetele locale, bugetele asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetul institutiilor finantate integral sau partial din venituri proprii si bugetul companiei nationale de administrare a infrastructurii rutiere.

Ionut Misa sustine ca trebuie luate in calcul toate aceste bugete. Veniturile si cheltuielile bugetului general consolidat se calculeaza prin agregarea acestor bugete dupa eliminarea transferurilor dintre ele.

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri rectificarea bugetara pe 2017.