Motiunea simpla pe Justitie initiata de PNL si USR si intitulata "PSD stapanul justitiei?! Chiar asa...", legata de modificarile legilor Justitiei, va fi votata miercuri in plenul Camerei Deputatilor, dupa ce a fost dezbatuta marti de deputati.

"Prin aceasta motiune atragem atentia la intoarcerea la vechile metehne pesediste de pe vremea lui Adrian Nastase - Rodica Stanoiu, ceea ce dauneaza intereselor Romaniei si interesului oamenilor. Va solicitam sa renuntati la politizarea justitiei. Nu va mai ocupati doar de interesele infractorilor, a celor cu probleme, iar daca nu sunteti capabili sa faceti lucrul acesta, cel putin ministrul Justitiei sa plece", explica acest demers, saptamana trecuta, in plenul Camerei, liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan, scrie Agerpres.

La dezbaterea de marti, deputatul PNL Cristina Traila a sustinut ca pachetul de propuneri pentru modificarea legilor Justitiei creeaza un dezechilibru intre cele trei puteri ale statului.

Ea i-a transmis ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa se ocupe de conditiile din inchisori si, totodata, "sa nu devina o unealta a coalitiei de guvernare folosita de Liviu Dragnea si prietenii sai in interese pur personale".

Deputatul USR Stelian Ion a apreciat ca legile Justitiei propuse de Tudorel Toader dau putere unui singur politician, respectiv ministrului de resort.

Stelian Ion a adaugat ca mutarea Inspectiei Judiciare din cadrul CSM la Ministerul Justitiei constituie 'o grava incalcare' a independentei Justitiei, creandu-se 'o forma de presiune si santaj politic' la adresa judecatorilor si procurorilor, iar toti inspectorii judiciari vor fi numiti de ministrul de resort, numit si subordonat politic.

Reactia PSD a venit prin deputatul Florin Iordache, care a sustinut ca semnatarii motiunii sunt 'in criza de idei' si incearca sa ocupe timpul cu 'teme false', considerand ca, prin proiectul de modificare si completare, legile Justitiei sunt 'mai concise' si 'mai clare'.

Potrivit lui Iordache, motiunea nu specifica in ce consta incalcarea principiilor independentei si inamovibilitatii magistratilor si a statului democratic.

Cu privire la functiile de conducere din Ministerul Public, Florin Iordache a spus ca modificarile propuse de ministrul Justitiei inlatura un control politic.

In replica, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a respins acuzatiile de lipsa de transparenta in initiativa de modificare a legilor Justitiei, subliniind ca aceste schimbari se impuneau, avand in vedere ca legislatia dateaza din 2004, dar si o solicitare de actualizare in domeniu venita in 2015 din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ministrul a aratat ca, in continuare, proiectul de lege va urma circuitul de avizare la ministerele de linie si institutiile avizatoare, dupa care il va prezenta in Guvern, apoi va ajunge in Parlament spre dezbatere.