Presedintele Klaus Iohannis va inmana miercuri, de la ora 11.00, Drapelele de lupta pentru 11 unitati aflate in subordinea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), in Parcul Carol din Capitala, cu ocazia manifestarilor organizate de Ziua Pompierilor din Romania.

"Drapelul de lupta, simbol al onoarei, vitejiei si gloriei militare, evoca trecutul glorios pentru libertate nationala al poporului roman si traditiile unitatii si ii reaminteste fiecarui militar de datoria sacra de a servi cu credinta patria. Evenimentul va fi urmat de defilarea efectivelor de pompieri si prezentarea tehnicii de interventie specifice", informeaza un comunicat al IGSU.

Ceremonii militare si religioase, depuneri de coroane si jerbe de flori la monumentele ridicate in cinstea eroilor pompieri, exercitii si aplicatii demonstrative se vor organiza in toata tara.

Vor fi puncte mobile de informare preventiva, se va prezenta tehnica de interventie utilizata in misiunile specifice, vor avea loc competitii sportive, expozitii, precum si alte activitati interactive pe care inspectoratele pentru situatii de urgenta le dedica publicului.

"De ziua armei, in intervalul orar 09,00 - 20,00, subunitatile operative ale ISU Bucuresti - Ilfov isi vor deschide portile pentru cei care doresc sa se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator si sa cunoasca misiunile si activitatile acestei arme", mai scrie in comunicat.

Ziua Pompierilor din Romania va fi sarbatorita miercuri si la Muzeul National al Pompierilor (Foisorul de Foc), care va putea fi vizitat gratuit intre orele 08.00 - 16.00.

Vineri, 15 septembrie, muzeul va gazdui simpozionul "Foisorul de Foc - 125 de ani de la inaugurare" si vernisajul expozitiei de pictura "Locul meu", a subofiterului Larisa Mutu din cadrul ISU Mehedinti.

In fiecare an, la 13 septembrie este marcata Ziua pompierilor, in amintirea actului eroic al pompierilor militari, condusi de locotenentul Pavel Zaganescu in lupta din Dealul Spirii, impotriva trupelor otomane, pentru apararea revolutiei de la 1848.