Procurorul Mircea Negulescu, suspendat din DNA - Serviciul teritorial Ploiesti, a fost audiat, marti, in calitate de martor, de catre magistratii instantei supreme, intr-unul dintre dosarele in care fostul deputat Sebastian Ghita este judecat pentru fapte de coruptie alaturi de procurori si sefi de Politie din Prahova, relateaza News.ro.

Acesta este cel mai nou dosar in care este urmarit penal Sebastian Ghita si a pornit de la un alt dosar, deschis de procurorul Mircea Negulescu inainte de transferul acestuia la DNA Ploiesti, in perioada in care era procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

La acea vreme, Mircea Negulescu a deschis o investigatie privind deseurile toxice de pe nava Flaminia, in rechizitoriul intocmit in acel dosar aratandu-se ca persoane si firme din Prahova "coordonau transporturi de reziduuri toxice (...) pentru a fi depozitate si prelucrate" in Prahova, iar de la acea ancheta s-a ajuns ca unul dintre suspecti, Razvan Alexe, cunoscut in judetul Prahova drept un apropiat al PSD si al familiei fostului presedinte al Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, sa il denunte pe Sebastian Ghita. Potrivit unor surse judiciare, apropiati ai lui Razvan Alexe coordonau transportul de deseuri de pe nava Flaminia, iar in urma deschiderii investigatiei Alexe a facut mai multe denunturi la DNA care vizeaza oameni politici, dar si persoane care detin functii publice.

Porcurorul suspendat Mircea Negulescu a relatat, marti, la instanta suprema, cum a pornit investigatia privind deseurile toxice de pe nava Flaminia.

"Nu imi mai aduc aminte foarte bine faptele. Am luat hotararea sa ma sesizez din oficiu. Am mers la serviciu. M-am dus la procurorul general adjunct Mihaila. I-am adus la cunostinta o emisiune TV si faptul ca eram contrariat pentru copiii nostri si intentia mea de a initia un dosar penal in legatura cu acesta. Cred ca realizator era Oana Stancu. Se prezenta decontaminarea unui vas numit Flamidia!?. Una din societatile care urma sa se ocupe se numea Eco Master, administrata de un domn Razvan Alexe, nume care la data respectiva nu imi spunea nimic. Dupa ce am vazut reportajul am mers la serviciu. Domnul procuror general Tudose se afla in concediu de odihna sau in delegatie. Am hotarat sa port aceasta discutie cu procurorul adjunct Mihaila Aurelian", a relatat Negulescu in instanta, explicand cum a inceput investigatia care in final a dus la dosarul in care politisti si procurori cu functii de conducere in judetul Prahova sa fie urmariti penal si apoi trimisi in judecata pentru coruptie.

El a sustinut ca a mers la procurorul general adjunct Aurelian Mihaila de la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, caruia i-a comunicat ca vrea sa inceapa o ancheta.

"Acesta m-a intrebat ca nu stiu cine este Alexe Razvan, precizandu-mi ca este omul de casa al lui Cosma Mircea, acesta din urma fiind presedintele, la acea data, cred, al Consiliului Judetean Prahova. Un om cu foarte multa influenta politica. Arat ca inculpatul Mihaila nu mi-a solicitat in mod expres sa nu demarez o ancheta pe tema precizata. Eu am dedus, din atitudinea acestuia, care era evidenta, ca nu doreste demararea unei anchete. Orice procuror poate sa faca sesizare din oficiu ...Nu am facut asta pentru ca erau fapte de evaziune fiscala si era de competenta Parchetului de pe langa Tribunal. Am discutat cu dansul, cu procurorul general Tudose si i-am spus de atitudinea lui Mihaila si am demarat ancheta. Procesul a fost intocmit de un politist la Parchetul de pe langa Tribunalul Ploiesti, dar am decis in urma discutiei cu procurorul general Tudose sa ajunga la mine la parchetul Curtii de Apel Ploiesti. In urma discutiei pe care am avut-o cu domnul procuror Tudose, am stabilit ca aceasta cauza sa fie lucrata confidential. Stiam de dosar doar eu si domnul Tudose si inca trei ofiteri de politie. Urmare a relatarilor mele despre atitudinea inculpatului Mihaila legat de demararea acestei cauz, aceasta a fost convingerea mea, ca si procurorul general Tudose a avut aceeasi reprezentare ca si mine, in sensul ca incupatul Mihaila nu trebuia sa stie nimic despre ce urmeaza sa se intample in dosar. Si asa s-a si intamplat. Tudose a avut acces la orice act din acel dosar, inclusiv interceptari", a mai spus in instanta Negulescu.

Initial, dosarul privind deseurile toxice a fost investigat la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, dupa ce a fost preluat de la Parchetul Tribunalului Prahova, iar ulterior procurorii PCA Ploiesti au declinat cauza catre DIICOT Ploiesti. La acel moment, procurorii DIICOT au facut verificari in localitatea Targsoru Vechi din judetul Prahova, unde au existat informatii ca deseurile ar fi putut fi depozitate, insa nu au gasit nimic, motiv pentru care au clasat dosarul. Dupa inchiderea acestei anchete, la DNA Ploiesti a fost deschisa o alta investigatie, care viza numerosi procurori si politisti cu functii de conducere in Parchete din Prahova, dar si in IPJ si DGA Prahova. Initial, acea cauza a fost clasata, ulterior procurorii DNA cerand Inaltei Curti de Casatie si Justitie si obtinand redeschiderea cauzei in care Sebastian Ghita a fost pus sub acuzare alaturi de procurorii si sefii din Politie acuzati ca aparau interele fostului deputat.

Mircea Negulescu a lucrat in ultimii ani in cadrul DNA Ploiesti, dupa ce anterior a activat ca procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti. El a instrumentat unele dintre cele mai importante dosare la nivelul PCA Ploiesti. El este procurorul care a anchetat si a facut rechizitoriul in dosarul de evaziune fiscala cu un prejudiciu de aproximativ 35 de milioane de euro, in care au fost trimisi in judecata fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu, numerosi oameni de afaceri ale caror firme au avut in ultimii ani contracte importante cu Consiliul Judetean Prahova, dar si Razvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova. De asemenea, Negulescu a fost procuror de caz in unul dintre dosarele de coruptie in care este acuzat fostul deputat Sebastian Ghita. De altfel, in una dintre ultimele sale aparitii la DNA Ploiesti, Ghita a lansat un atac public la adresa procurorului Negulescu, fapt care s-a repetat si in inregistrarile pe care fostul parlamentar le-a dat publicitatii prin intermediul postului de televiziune pe care il controleaza, dupa disparitia sa. In prezent, Negulescu este suspendat din functie si este vizat de trei actiuni disciplinare ale Inspectiei Judiciare, imputandu-i-se, printre altele, ca ar fi cerut unui alt procuror informatii privind interceptari dintr-un dosar.

In dosarul in care Negulescu este audiat marti ca martor, Sebastian Ghita a fost trimis in judecata de DNA Ploiesti in 29 iunie 2016, alaturi de procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, care au avut functii de conducere in Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, de fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si de fostul sef al DGA Prahova, Constantin Ispas.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploiesti, intre luna iunie 2013 si primavara anului 2014, in timp ce pe rolul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti se afla in curs de urmarire penala o cauza in care se faceau cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani, mai multe persoane vizate au obtinut informatii confidentiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informatii nedestinate publicitatii fiind si fostul deputat Sebastian Ghita.

Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, masurile preventive ce urmau sa fie luate, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa faca urmarirea penala. ¬Concret, folosindu-se de influenta pe care o avea si pe care o exercita efectiv pentru mentinerea si promovarea in functii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpatii Tudose Liviu Mihail, in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si pe Dosaru Viorel, in calitate de sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, sa-i furnizeze informatii confidentiale din dosarul aflat in curs de urmarire penala pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

Faptele respective au fost comise in contextul in care, pe de o parte, deputatul Ghita Sebastian Aurelian avea interesul sa protejeze doua persoane implicate in activitatea infractionala ce facea obiectul anchetei, iar pe de alta parte, avea personal interese de natura financiara la mai multi agenti economici supusi anchetei¬, arata DNA. In schimbul informatiilor pe care le-a obtinut, Sebastian Ghita ar fi promis, pe de o parte, sefului Politiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, ca il va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere. Pe de alta parte, Ghita ar fi acordat procurorului Liviu Tudose sprijin in vederea obtinerii unor functii de conducere sau executie in cadrul unor institutii publice centrale, sustineau anchetatorii.