Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, judecat pentru ca ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene, ramane sub control judiciar, a decis, marti, Curtea de Apel Constanta, respingand cererea de revocare a masurii preventive, dar decizia instantei nu este definitiva si poate fi contestata in termen de 48 de ore la Inalta Curte de Casatie si Justitie, relateaza News.ro.

Curtea de Apel Constanta a hotarat, marti dimineata, sa respinga cererea de revocare a controlului judiciar in privinta Arhiepiscopului Tomisului si sa mentina aceasta masura preventiva pe o perioada de pana la 60 de zile incepand din 12 septembrie.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata in termen de 48 de ore de la comunicare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

La Curtea de Apel Constanta a avut loc, luni, primul termen dupa finalizarea camerei preliminare in dosarul in care IPS Teodosie este judecat pentru ca ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene. Aparatoarea Arhiepiscopului Tomisului, Maria Vasii, a declarat jurnalistilor, la finalul sedintei de judecata, ca va sesiza Curtea Europeana de Conturi pentru a verifica daca a fost incalcata legislatia in domeniul accesarii de fonduri europene.

De asemenea, in cadrul sedintei de luni a fost ceruta si revocarea controlului judiciar pentru Arhiepiscopul Tomisului, Curtea de Apel amanand pronuntarea pentru marti. Procurorii DNA au dispus, in luna octombrie a anului trecut, luarea masurii controlului judiciar pentru Arhiepiscopul Tomisului in dosarul in care este judecat pentru ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene.

Pe timpul controlului judiciar, Inalt Prea Sfintitul Teodosie are mai multe obligatii.

Astfel, el trebuie sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat, sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura cu privire la schimbarea locuintei, sa se prezinte la Politie conform programului de supraveghere intocmit sau ori de cate ori este chemat. De asemenea, trebuie sa nu desfasoare nicio activitate cu caracter decizional in legatura cu accesarea de fonduri europene in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane/ Patriarhiei Romane/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpusi si sa sa nu se apropie de ceilalti suspecti/inculpati din dosar, de martori, experti si sa nu comunice direct sau indirect cu acestia.

Arhiepiscopul Tomisului a cerut de mai multe ori revocarea masurii controlului judiciar, cererile sale fiind respinse de Curtea de Apel Constanta, cu o singura exceptie.

La inceputul lunii aprilie, instanta a admis cererea de revocare a masurii preventive, dar decizia a fost atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a admis actiunea procurorilor anticoruptie, astfel ca Inalt Prea Sfintitul Teodosie a ramas sub control judiciar.

Mai mult, in luna mai, DNA a cerut la Curtea de Apel Constanta ca Arhiepiscopul Tomisului sa fie arestat la domiciliu, considerand ca acesta a incalcat prevederile controlului judiciar.

Procurorii anticoruptie au sustinut ca Inalt Prea Sfintitul Teodosie l-a imputernicit pe Aurelian Stefan, barbat judecat in acelasi dosar, sa reprezinte Arhiepiscopia Tomisului si pe Arhiepiscop, precum si sa semneze si sa depuna documentatia pentru obtinerea adeverintei de suprafata de la Primaria Ovidiu, cu suprafata de 342,52 hectare de teren, din care 188, 75 hectare de vie, adeverinta fiind necesara a fi folosita in relatia cu APIA. Avocata Arhiepiscopului Tomisului, Maria Vasii, a sustinut in fata instantei ca documentul respectiv este falsificat, fiind modificat anul. Curtea de Apel Constanta a respins solicitarea DNA ca Inalt Prea Sfintitul Teodosie sa fie arestat la domiciliu, decizia fiind pastrata si de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit DNA, in perioada 2010 - 2016 Teodosie Petrescu, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrisor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu si Stere Beca, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in scopul de a primi fonduri europene.

"In documentele prezentate la APIA, inculpatii au declarat, in mod nereal, ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 hectare), situate in zona denumita "Ferma 3" - Nazarcea (localitatea Lumina, judetul Constanta), avand categoriile de folosinta "vii pe rod cu struguri pentru vin"/ "vii pe rod cu struguri nobili pentru vin", in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi", arata DNA.

De asemenea, procurorii anticoruptie au stabilit ca un alt aspect fals prezentat in declaratiile depuse a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), printre care si evitarea instalarii vegetatiei nedorite, in conditiile in care respectivele parcele erau abandonate si invadate cu astfel de vegetatie pe toata durata formularii cererii si obtinerii fondurilor.

"Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.392.964 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 - 142.988,37 lei, in 2011 - 184.610,27 lei, in 2012 - 239.732,26 lei, in 2013 - 262.267,07 lei, in 2014 - 281.733,52 lei, in 2015 - 281.633,28 lei. In anul 2016 platile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a ramas in faza tentativei", mai precizeaza sursa citata.

Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

In acest dosar a fost dispusa instituirea unor masuri asiguratorii, respectiv poprirea conturilor IPS Teodosie, ale Arhiepiscopiei Tomisului si Asezamantului Monahal "Sf. Apostol Andrei".

Totodata, fapta de luare de mita pentru care a fost cercetat initial Arhiepiscopul Tomisului a fost clasata.