"Rectificarea bugetara anuntata de Guvernul Tudose arata ca si programul de guvernare al Coalitiei PSD-ALDE esueaza dupa doar opt luni" - este reactia Platformei Romania 100, ONG-ul infiintat de fostul premier Dacian Ciolos si cativa fosti membri ai Guvernului tehnocrat, dupa anuntul privind rectificarea bugetara, facut vinerea trecuta de Executiv. Platforma Romania 100 acuza coalitia de guvernare ca "continua consumul iresponsabil al resurselor si indatorarea pe termen lung a tarii."

HotNews.roFoto: Hotnews

Care sunt, potrivit Platformei Romania 100, cele mai grave consecinte ale rectificarii bugetare:

- Reducerea banilor alocati investitiilor din fonduri publice cu cel putin 1,6 miliarde de lei, care condamna tara la o incetinire a dezvoltarii pe termen mediu si lung si priveaza cetatenii de constructia urgenta de drumuri si autostrazi.

- Majorarea deficitului prin cresterea cheltuielilor mult peste veniturile previzionate duce la indatorarea Romaniei intr-un ritm accelerat in conditii de crestere economica, o politica falimentara pe termen lung.

- Incercarea de peticire a bugetului prin masuri daunatoare economiei, luate in graba, precum cresterea accizelor la combustibil sau prin masurile luate la nivelul companiilor de stat de directionare a dividendelor si rezervelor catre stat (peste 2 miliarde din rezerve).

"Totodata, Guvernul Tudose recunoaste explicit in nota de fundamentare a proiectului legislativ ca banii alocati la inceputul anului erau insuficienti platii pensiilor pana in luna decembrie. ", adauga reprezentantii Platformei Romania 100.

De asemenea, Platforma Romania 100 atrage atentia ca, pana la sfarsitul anului, multe spitale "vor avea grave probleme financiare si vor ajunge in imposibilitatea de a plati salarii din alocarile insuficiente asa cum sunt indicate in proiectul de rectificare".