Camelia Bogdan, judecatoarea care l-a condamnat pe omul de afaceri Dan Voiculescu la zece ani de inchisoare in dosarul ICA si care a fost exclusa din magistratura, a sustinut luni, la instanta suprema, la primul termen la care este analizata admisibilitatea raportului privind contestatia fata decizia de excludere a sa din magistratura, ca Inspectia Judiciara, respectiv seful acestei institutii, Lucian Netejoru, este in slujba lui Dan Voiculescu si lucreaza pentru interesele acestuia, transmite News.ro.

Camelia BogdanFoto: AGERPRES

"Am primit de la Inspectia Judiciara (IJ) un raport. IJ, desi m-a deferit Sectiei pentru judecatori pentru ca as fi fost incompatibila, ca am predat in afara invatamantului universitar, din acest raport rezulta ca a refuzat sa apere reputatia sistemului judiciar si si-a exprimat opinia ca este posibila admiterea cauzei domnului Dan Voiculescu la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru o pretinsa impartialitate generata de excluderea mea din magistratura. In aceste conditii, eu am dovada ca prin excluderea mea din magistratura s-a urmarit strangerea de dovezi de catre IJ pentru ca domnul Dan Voiculescu sa castige la CEDO, este motivul pentru care eu m-am adresat organelor de urmarire penala", a sustinut Camelia Bogdan.

Judecatoarea suspendata mai sustine ca in acest mod demonstreaza ca Lucian Netejoru, seful Inspectiei Judiciare, lucreaza pentru interesele lui Dan Voiculescu. "Din punctul meu de vedere, IJ, conducerea, este deturnata unor interese private, respectiv ale condamnatului Dan Voiculescu", a mai sustinut Bogdan.

Intrebata daca a fost sau nu incompatibila cand a predat unor functionari din cadrul APIA legislatie anticoruptie, fosta judecatoare a negat.

"Apararile sunt foarte clare. Exista practica inclusiv a ICCJ ca nu am cumulat functii si daca nu cumulezi functii nu poti deveni incompatibil. Am depus dovezi ca sunt expert al Comisiei Europene, primesc in continuare invitatii de la Comisia Europeana ca sa evaluez alte legislatii. In plus, mai este si actiunea prescrisa. CSM a emis o adresa ca nu are competenta sa investigheze incompatibilitatile magistratilor, singura institutie competenta fiind Agentia Nationala de Integritate. Repet: oricum nu ar fi trebuit sa se ajunga aici", a incheiat Bogdan.

Completul de cinci judecatori al instantei supreme compus din judecatoarele Gabriela Bogasiu, Rodica Susanu, Mihaela Tabarca, Mirela Politeanu si Rodica Florica Voicu urmeaza sa se pronunte pe admisibilitatea raportului intocmit de magistratul asistent pe aceasta speta.