Federatia asociatiilor de romani din Europa ii cere prim-ministrului Mihai Tudose anularea amenzilor fiscale pentru romanii din diaspora si dublei impozitari, pentru ca formularul birocratic "da batai de cap" si tocmai "din cauza proastei organizari a tarii" au plecat oamenii din tara. Totodata aceasta considera ca "masura premeditata" este un act "absurd de razbunare" fata de milioanele de romani din diaspora.

Diasporenii au spus cadepunerea chestionarului de rezidenta, incepand de la 1 ianuarie 2018, inainte de a pleca din tara pentru mai mult de sase luni si amenzile pe care le risca daca nu se supun masurii fiscale este o "masura premeditata si absurda de razbunare impotriva milioanelor de romani din diaspora".

Potrivit acestora, "toti cei din afara au plecat tocmai din cauza proastei administrari a tarii si a coruptiei clasei politice. Daca prim-ministrul Tudose nu tine cont de drama acestor oameni siliti sa traiasca departe de cei dragi si sa presteze munci inferioare pregatirii lor, ne asteptam sa aiba in vedere macar interesul pentru atragerea uriaselor sume care pot contrinui la stabilitatea exercitiului bugetar. In ultimii 10 ani romanii din afara au trimis acasa in jur de 55 miliarde de euro".

"Mi se pare o strategie total eronata din partea guvernului. Credem ca statul roman ar trebui mai degraba sa se ingrijoreze de numarul urias al romanilor plecati si de fapul ca ei nu mai vor sa se intoarca: suntem pe locul doi in lume privind numarul persoanelor plecate din tara, dupa Siria. Este inadmisibul daca prin astfel de tertipuri cu formulare tainuite isi propun autoritatile noastre sa contracareze faptul ca in fiecare ora pleaca 9 adulti care nu se vor mai intoarce in tara, in foarte putin timp in Romania nu va mai avea cine sa lucreze.

Este inadmisibil unde s-a ajuns. De vreo 5 ani tot circula vesti ca Statul Roman urmeaza sa impoziteze inca odata in tara veniturile romanilor din diapora, chiar daca acestia platesc impozit in tarile unde lucreaza. Iata ca astazi o parte din aceste zvonuri a devenit realitate", a declarat Daniel Tecu, presedintele FADERE.