Guvernul a aprobat joi, printr-o Hotarare, modul de organizare si functionare a Consiliului pentru Coordonarea Industriei Nationale de Aparare, care va sprijini Ministerul Economiei in coordonarea, la nivel national, a eforturilor economico-financiare si a resurselor alocate pentru asigurarea capacitatilor de productie necesare in industria de aparare.

Consiliul va functiona ca organ consultativ tripartit si va asigura cadrul de consultare pentru realizarea unui parteneriat strategic intre autoritatile publice, mediul de afaceri si forta de munca din industria nationala de aparare.

Componenta Consiliului

  • Administratia publica - reprezentanti la nivel de secretar de stat (sau asimilat) din cadrul fiecarei institutii din componenta  Fortelor Sistemului National de Aparare (Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Protectie si Paza), ministerul de resort, autoritatea de specialitate, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Cercetarii si Inovarii si Ministerul Finantelor Publice;
  • Reprezentantii legali ai asociatiei nationale a producatorilor si patronatului national reprezentativ;
  • Reprezentantii legali ai sindicatului national al lucratorilor din industria nationala de aparare.

Componenta si nominalizarea membrilor Consiliului se fac prin decizia Prim-ministrului, iar activitatea sa este condusa de reprezentantul ministerului de resort (Ministerul Economiei), care asigura presedintia Consiliului. Consiliul se intruneste trimestrial si, dupa caz, in sedinte extraordinare, la initiativa presedintelui sau, iar deciziile se adopta prin votul majoritatii membrilor prezenti.

Printre atributiile Consiliului se numara, de asemenea, asigurarea cadrului de consultare interinstitutional privind realizarea programelor multianuale de inzestrate a Fortelor Sistemului National de Aparare (FSNA) cu participarea industriei nationale de aparare, precum si demararea unor proiecte sau programe nationale de inzestrare a FSNA care sa implice industria nationala de aparare. Infiintarea Consiliului pentru Coordonarea Industriei Nationale de Aparare a fost stabilita prin Legea nr. 232/2016 privind industria nationala de aparare, ale carei Norme metodologice de aplicare au fost aprobate de Guvern in sedinta din 23 august a.c.. Noutatea adusa de normele aprobate este infiintarea Registrului unic al operatorilor economici si al capacitatilor de productie si servicii in domeniul apararii nationale, administrat tot de Ministerul Economiei.