Trei romani sunt de negasit dupa ce uraganul Irma a maturat mai multe insule din Caraibe. Acestia se aflau pe greu-incercata insula St. Martin, iar rudele nu mai reusesc sa ia legatura cu ei de mai bine de 10 ore, transmite Digi24.

"Sunt trei romani. Este sotul meu si inca doi romani care lucreaza acolo si nu reusim sa dam deloc de ei. Stiu ca...Eu am mai fost in uragan. Locuiesc in zona de multi ani, dar e un sentiment neplacut", a declarat pentru Digi24 Ioana Bercean, sotia unuia dintre romani.

"Ultima data am vorbit cu sotul meu in jurul orei 1 (ora 13:00, n.r.) si atunci am vorbit la telefon. Inainte de asta, cazuse curentul. De fapt, in timpul unor astfel de evenimente se taie utilitatile, apa, curent, tocmai pentru a se evita alte dezastre, dar liniile telefonice mai mergeau. In jurul orei 1 am vorbit ultima data cu el si de atunci nu mai functioneaza nimic, dar stiu ca intre timp a trecut si (uraganul - n.r.) Irma peste ei. Cand am vorbit eu la 1, tocmai se pregateau sa intre in ochiul uraganului, urma perioada aceea de acalmie. Acum am vazut ca e deja in Puerto Rico. A trecut de ei. In principiu, a trecut de ei, dar nu exista niciun fel de posibilitate de comunicare cu ei, acolo. Sunt afectata, pentru ca eu duminica am plecat de acolo. Eu am venit sa ma inscriu la scoala doctorala. Am trecut prin atatea uragane, dar acesta este cel mai puternic pe care Saffire l-au inregistrat in Oceanul Atlantic, adica, nici macar nu mai puteau sa il incadreze la categoria 5", a povestit romanca.

Ministerul Afacerilor Externe anunta ca face demersuri pentru a obtine informatii cu privire la existenta unor cetateni romani afectati de uraganul Irma.

"MAE are in atentie cazul celor trei cetateni romani aflati in insula St. Marteen, care nu mai pot fi contactati in urma uraganului Irma. Ambasada Romaniei la Washington a intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile din St. Marteen, pentru a verifica situatia acestora. De asemenea, prin intermediul Ambasadelor Romaniei la Paris si Haga, au fost efectuate demersuri pe langa autoritatile franceze respectiv olandeze, pentru obtinerea de informatii privind existenta unor cetateni romani in zona afectata", arata un comunicat de presa al ministerului.

Precizam faptul ca, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, comunicarea cu autoritatile din zona afectata se efectueaza cu dificultate, mai spune MAE.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice, este pregatit sa acorde asistenta consulara, in functie de solicitari.