Trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei ar insemna un regres din punct de vedere al independentei justitiei, a spus presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Dana Girbovan, la Cluj, potrivit Agerpres. Acestea mai spune ca modificarea ar face ca ministrul Justitiei va fi intre ciocan si nicovala, pentru ca va exista o presiune din partea partidului.

"Cea mai controversata propunere a ministrului este cea privind trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei, care ar da o parghie ministrului cu privire la exercitarea atributiilor de catre judecatori si procurori, deoarece Inspectia Judiciara nu se ocupa doar de actiuni disciplinare si cercetarea disciplinara a judecatorilor, ci face si verificari privind managementul. Acestea pot avea ca efect revocarea din functie a presedintilor de instante, se pot face, conform proiectului, verificari privind apararea independentei unor judecatori sau procurori, toate acestea sub controlul ministrului justitiei, care va putea retrimite la IJ pentru a reface cercetarile facute de inspectori", a spus Dana Girbovan, intr-o dezbatere publica.

Ea a adaugat ca 'ministrul poate exercita o actiune disciplinara, daca doreste, ca atare, solutia propusa va insemna un regres din punct de vedere al independentei justitiei si nu avem nicio garantie ca va conduce la imbunatatirea situatiei acesteia'.

In opinia presedintei UNJR, "ministrul justitiei va fi intre ciocan si nicovala, pentru ca va exista o presiune potentiala din partea partidului care il sustine sa exercite un anumit tip de actiuni".