Ministerul roman de Externe a calificat drept "inadecvata, inamicala si contraproductiva" decizia Ungariei de a-si retrage sprijinul pentru aderarea Romaniei la OECD si acuza o autoritatile de la Budapesta ca au transformat subiectului Liceului Teologic din Targu Mures intr-unul de campanie electorala.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In ceea ce priveste conexarea situatiei Liceului Romano-Catolic de la Targu-Mures de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderarii Romaniei la OCDE, aceasta este complet inadecvata, inamicala si contraproductiva. Romania indeplineste criteriile pentru aderarea la aceasta organizatie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intentia de a sustine candidatura Romaniei. In acelasi timp, Romania respinge orice fel de abordare conditionala in relatia bilaterala", afirma MAE, intr-un comunicat.

  • OECD este o organizatie internationala care reuneste 35 de state dezvoltate care accepta principiile democratiei reprezentative si a economiei de piata libere. Romania si-a depus candidatura in urma cu cativa ani si in aceasta toamna urma sa fie luata o decizie finala. Aderarea la OECD e similara pentru o tara in plan economic cu aderarea la NATO in planul securitatii si aderarea la UE in plan politic. Ungaria este membru OECD din 1996.

Reactia diplomattiei romanesti vine dupa ce Magyar Levente, secretar de stat in Ministerul ungar de Externe, a anuntat miercuri ca Ungaria considera decizia justitiei din Romania de desfiintare a unui liceu catolic din Targu Mures drept "un atac la adresa Bisericii Catolice, a minoritatii ungare, la adresa copiilor si familiilor afectate" si "un pas foarte inamical si foarte serios al Romaniei". Decizia de desfiintare a Liceului a fost pronuntata in iunie de Tribunalul Mures. In acest context, Ungaria a anuntat ca isi retrage sprijinul pentru aderarea Romaniei la OECD si l-a convocat pe ambasadorul la Budapesta Marius Lazurca la Ministerul maghiar de Externe.

MAE roman atrage insa atentia ca "orice institutie de invatamant din Romania trebuie sa respecte fara exceptie legea romana, aceasta nefiind aplicata discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de alta natura".

"Autoritatile romane regreta transformarea acestui subiect, care nu afecteaza in nici un fel asigurarea dreptului la educatie pentru minoritatea maghiara din Romania sau pentru persoanele de confesiune romano-catolica din Romania, in subiect de campanie electorala in Ungaria si sacrificarea, in numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un invatamant de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile", se arata in comunicatul MAE.

Diplomatia romana subliniaza ca "orice incercare de prezentare a situatiei de la Liceul Romano-Catolic din Targu-Mures drept o nerespectare a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale este contrara realitatii".

MAE mai arata ca reactia Ungariei "contravine mesajelor de deschidere si cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale si isi exprima speranta in dezvoltarea relatiilor dintre cele doua state in spiritul unei relatii de parteneriat strategic real si pe baza respectului reciproc".