Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, afirma, intr-un interviu acordat Agerpres, ca nu "percepe" in acest moment existenta unui "conflict intre procurori si judecatori, dar sigur ca se incearca acreditarea acestei idei, se incearca crearea in spatiul public a unui conflict artificial, dar care, in realitate, din punctul nostru de vedere, nu exista." Sefa DNA mai spune, in interviu, referitor la propunerile de modificare a legilor justitiei in ceea ce priveste accesul in magistratura, ca, daca la 23 de ani poti fi membru in Camera Deputatilor si sa contribui la modul in care se legifereaza, nu intelege de ce un magistrat trebuie sa astepte implinirea varstei de 30 de ani pentru a aplica legile.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/AP

"Nu stim pe ce criterii s-a ales aceasta limita de varsta de 30 de ani. Probabil ca exista o explicatie pe care noi nu o stim si imi e foarte greu sa comentez fara a vedea argumentele care sunt in favoarea acestei modificari. Dar fac trimitere la Constitutie care prevede ca la 23 de ani poti sa fii membru in Camera Deputatilor in Parlamentul Romaniei si sa contribui la modul in care se legifereaza. Deci la 23 de ani esti pregatit sa faci legi. Nu stiu daca trebuie sa astepti sa implinesti 30 de ani ca sa poti sa aplici o lege", spune Laura Codruta Kovesi.

In ceea ce priveste temerile procurorilor anticoruptie privind proiectul de modificare a legilor Justitiei, sefa DNA sustine ca exista ingrijorari atunci cand statutul de independenta a magistratului este pus in pericol: "In momentul in care statutul de independenta a magistratului este pus in discutie, este pus in pericol prin crearea unui proiect, cu siguranta, toti cei din sistemul judiciar sunt ingrijorati. Faptul ca Inspectia Judiciara este trecuta in subordinea unui ministru, care poate sa fie tehnocrat sau care poate sa fie om politic, avem foarte multe situatii si exemple in care ministrul Justitiei a fost un om politic, in acele cazuri IJ potential ar fi subordonata unui om politic, ceea ce ar putea sa interfereze, sa imixtioneze in activitatea pe care noi o desfasuram."

Chestionata si in legatura cu o posibila ''lupta'' intre judecatori si procurori, sefa DNA a afirmat ca se incearca acreditarea acestei idei: "Nu resimt niciun fel de conflict sau lupta intre procurori si judecatori. (...) Oricine poate sa formuleze un punct de vedere pe un proiect pus in dezbatere publica. Sigur ca pot fi opinii diferite, argumente diferite, dar acest lucru nu inseamna ca este un conflict. Chiar si in interiorul DNA sau chiar si in interiorul structurilor de procuratura au fost unele argumente pro sau unele argumente contra anumitor modificari sau contra anumitor propuneri. Faptul ca pe o potentiala modificare exista argumente intr-un fel sau argumente in sens contrar nu inseamna ca exista un conflict. Deci eu nu percep ca este un conflict intre procurori si judecatori in acest moment, dar sigur ca se incearca acreditarea acestei idei, se incearca crearea in spatiul public a unui conflict artificial, dar care, in realitate, din punctul nostru de vedere, nu exista."