Modificarea legilor justitiei "trebuie sa aiba scopul de a intari lupta impotriva coruptiei si sistemul de drept", iar ministrul Tudorel Toader "a subliniat ca modificarile iau in calcul recomandarile MCV", a afirmat miercuri ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell, dupa o intalnire pe aceasta tema cu Tudorel Toader la Ministerul Justitiei. Ambasadorul britanic a sosit miercuri dimineata la sediul Ministerul ui Justitiei, pentru o intalnire cu Tudorel Toader, ceruta de diplomatul britanic. Intalnirea dintre Brummell si Toader nu a fost anuntata oficial, inainte sa aiba loc, nici de Ministerul Justitiei, nici de Ambasada.

Paul BrummellFoto: Ambasada Marii Britanii

Paul Brummell a subliniat, de asemenea, ca "Apreciem foarte mult ce a facut Romania in ultimii ani in ceea ce priveste stabilizarea sistemului de drept si lupta anticoruptie. DNA lucreaza intr-un ritm foarte bun."

El a adaugat ca orice modificare a legilor justitiei "trebuie discutata" si ca "domnul ministru a subliniat ca modificarile sunt in curs de dezbatere".

Paul Brummell a mai afirmat despre Tudorel Toader ca "A spus ca lupta anticoruptie este importanta pentru Romania."

UPDATE: Ministerul Justitiei si Ambasada Marii Britanii arata, intr-un comunicat de presa comun remis dupa intalnire, ca "Domnul ambasador Brummell a afirmat ca este responsabilitatea Romaniei sa decida cu privire la legislatia proprie, in conformitate cu Constitutia si cu procedurile parlamentare. Totodata, si-a exprimat speranta ca modificarile aduse sistemului de justitie vor promova independenta si eficienta operationala ale institutiilor judiciare si ale statului de drept si ca acestea se vor realiza printr-o o consultare larga cu toate partile relevante. Domnul ministru Toader a subliniat ca un proces consultativ extins este in derulare."

Ambasadorul britanic a mai precizat ca a discutat cu Tudorel Toader si despre colaborarea bilaterala in domeniul justitiei civile si despre Brexit. "Trebuie sa existe un mecanism care sa permita colaborarea foarte stransa in domeniul juridic" dupa Brexit, a subliniat el.

Marti, Tudorel Toader a avut o intalnire si cu ambasadorul SUA, Hans Klemm. Intalnirea dintre ambasadorul american cu ministrul Justitiei a durat doua ore.

Ambasada SUA si Ministerul Justitiei au dat marti un comunicat comun de presa in urma intalnirii de la minister dintre ambasadorul Hans Klemm si ministrul Tudorel Toader. "Intrevederea de astazi a constituit un bun prilej pentru un schimb deschis de puncte de vedere si o discutie fructuoasa in spiritul cooperarii in cadrul Parteneratiului Strategic bilateral", s-a aratat in comunicat.

"A fost evidentiata cooperarea romano-americana, bazata pe parteneriat si colaborare in domeniul justitiei, cu accent pe promovarea de schimburi de bune practici in ariile de interes comun", s-a mai aratat in comunicat.

Cei doi au discutat despre propunerile ministrului privind modificarea legilor Justitiei, criticate in trecut de ambasadorul american.