Un nou exercitiu de alarmare a populatiei are loc, miercuri, in intreaga tara, avand ca scop testarea si verificarea sistemului de instiintare, avertizare si alarmare in situatii de protectie civila. In intervalul orar 10.00 ¬ 11.00, vor fi actionate sirenele de alarmare publica existente in toate judetele.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), organizeaza in prima zi de miercuri a fiecarei luni, cate un exercitoi de alarmare publica in toate judetele. Aceastea sunt destinate verificarii functionarii mijloacelor de alarmare a populatiei.

In intervalul orar 10.00 - 11.00, vor fi actionate sirenele de alarmare publica existente in toate judetele, urmarind, atat verificarea echipamentelor care pot fi actionate in mod centralizat (simultan), cat si a celor cu actionare locala.

Totodata, rezultatele verificarilor vor fi centralizate la nivel judetean si vor face obiectul unor analize in cadrul comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, in vederea imbunatatirii modului de alarmare a populatiei in situatii de protectie civila.

In data de 06 august, IGSU a desfasurat, la nivel national, exercitiul de transmitere a mesajelor de instiintare si verificare a sistemului de alarmare publica. Scenariul a presupus, atat instiintarea centrelor operationale pentru situatii de urgenta judetene, cat si verificarea functionarii sistemului de alarmare prin actionarea sirenelor electrice si electronice de alarmare a populatiei.

Din centralizarea datelor puse la dispozitie de catre inspectoratele pentru situatii de urgenta, rezulta faptul ca, la nivel national, din cele 6.913 astfel de mijloace tehnice de alarmare, au fost actionate 5.460 de sirene pe timpul exercitiului.

Din punct de vedere al modului de actionare, 2.865 dintre sirenele functionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 mijloace necesita declansare locala.

Pe timpul exercitiului, personalul propriu a verificat 1.449 sirene de alarmare publica din 445 de localitati, 196 dintre acestea fiind neoperative.

Referitor la timpul mediu de raspuns in cazul actionarii centralizate a sirenelor, acesta a fost de 2,35 minute, iar pentru cele cu actionare locala a fost de 7,42 minute.

In ceea ce priveste zona de acoperire acustica, aceasta a fost de 37,56% la nivel judetean, 81,71% la nivel municipal, 61,42% la nivel orasenesc si de 37,07% la nivel comunal.