Au mai ramas mai putin de doua luni din termenul acordat de CEDO statului roman pentru a prezenta un plan de masuri care sa solutioneze problema supra-aglomerarii si a conditiilor din penitenciare. Intrebati de HotNews care sunt masurile gasite pana acum, reprezentantii Ministerului Justiei au transmis ca, in prezent, “autoritatile romane examineaza masurile generale recomandate de Curte pentru remedierea problemei structurale constatate, iar dupa identificarea masurilor ce pot fi luate, acestea vor fi aduse la cunostinta publicului, oficial” .

In raspunsul ministerului se arata ca masurile asteptate din partea Romaniei vor fi structurate pe doua paliere (administrativ si legislativ) si sunt enumerate unele masuri propuse printr-un memorandum aprobat pe vremea guvernului Ciolos, la data de 19 ianuarie 2016. Documentul emis de fostul guvern prevede un plan structurat in trei etape:

  • Etapa I (masuri pe termen scurt): 2016-2017 – locuri noi de cazare: 875 si locuri modernizate: 200;
  • Etapa a II-a (masuri pe termen mediu): 2018-2020 – locuri noi de cazare: 7.520 si locuri modernizate: 1.451;
  • Etapa a III-a (masuri pe termen lung): 2021-2023 – locuri noi de cazare: 2.500

Totodata, la capitolul masuri legislative, ministerul aminteste legea care prevede ca pentru fiecare perioada de 30 de zile consecutive executate intr-un spatiu mai mic de 3 mp/detinut sa fie considerate executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicata. De asemenea, este amintita intentia guvernului de a construi doua penitenciare noi, de cate 1000 locuri de cazare.

“Mentionam ca imbunatatirea conditiilor de detentie reprezinta o prioritate, astfel incat in anul 2016 au fost utilizate fonduri pentru reparatii curente in suma de 7.769.558 lei, iar pentru anul in curs, pana la acest moment, au fost alocate fonduri in valoare de 3.282.220 lei.”, precizeaza MJ.