Fostul primar al Slatinei Darius Valcov a declarat luni la Inalta Curte ca nu isi mentine nicio declaratie data dupa data de 31 martie 2015 - in care afirma ca este posibil ca bani de la firmele omului de afaceri Teodor Berna, dar nu mai mult de 300.000 de euro, sa fi fost folositi in campania electorala a PDL - intrucat, dupa ce a vazut ca s-a extins urmarirea penala impotriva sa, si-a dat seama ca a fost inselat, scrie News.ro.

Darius ValcovFoto: gov.ro

La termenul de luni, el a cerut ca sedinta sa fie secreta, insa solicitarea i-a fost respinsa de instanta.

El a inceput prin a spune: "Nu imi mentin nicio declaratie dupa 31 martie 2015". Dupa aceea a relatat circumstantele retinerii sale si pe cele in care a data declaratia din martie 2015.

El a spus ca in 13 martie 2015 a fost retinut pe strada, la iesirea din sediul unei televiziuni si invitat la DNA peste o ora si jumatate cu citatie.

"Nu aveam un avocat, am sunat un avocat. Am dat o declaratie de suspect, iar ulterior a fost ceruta Parlamentului inceperea urmaririi penale impotriva mea si incuviintarea retinerii pentru trafic de influenta", a precizat Valcov.

El a spus cum in 25 martie 2015, de ziua lui, a fost retinut pentru 24 de ore, "Intr-o camera de 2/3 metri cu 8 persoane", cu un geam de 30 de centimetri, in al 3-lea pat suprapus care era la 30 de centrimetri de tavan si ca "socul a fost extrem de puternic".

"Le-am spus avocatilor ca sunt dispus sa fac orice numai sa nu mai intru in acea camera. Discutia a avut loc la DNA. Acesta a fost motivul pentru care la sfarsitul lui martie procurorul a avut o discutie cu mine si cu avocatii. Mi-a transmis ca este imputernicit sa-mi propuna sa ies din aceasta situatie cu tablouri in pereti si bani prin cimitire si m-a intrebat ce-mi doresc. A fost o intelegere. I-am spus ca nu mai vreau sa intru in arest si ca pot lua chiar si toata vina asupra mea", a relatat Valcov.

El a spus ca avocatul a evocat doua variante, prima fiind un acord pentru 3 ani cu suspendare daca recunoaste totul din rechizitoriu si totul se termina.

Valcov a precizat care era a doua varianta: "Extinderea urmaririi penale pentru spalare de bani, comisie rogatorie in Elvetia unde sora mea lucra ca doctor si bulversarea familiei, continuarea publicitatii si reintrarea in arest"

Valcov a povestit ca pe 30 martie seara, a discutat cu avocatii, iar a doua zi s-au prezentat la DNA, cerand sa participe si ceilalti inculpati in dosar, insa li s-a transmis ca acestia au refuzat intalnirea, moment in care a propus un acord de recunoastere, dar pentru faptele sale, nu pentru cele din rechizitoriu.

"Procurorul a zis ca asta nu poate fi un acord de recunoastere. Mi-a lasat 30 de minute sa ma gandesc. I-am cerut sa vorbesc cu superiorii procurorului deoarece nu aveam nicio garantie ca voi primi condamnare cu suspendare si trebuia sa mint. A plecat 5 minute si mi-a zis ca ma asteapta seful dumnealui, domnul Popovici. Am vrut sa vorbesc cu Popovici si cu doamna Kovesi", a sustinut Darius Valcov, care a spus ca a fost condus de catre un comisar la cei doi.

"Amandoi mi-au confirmat ca ceea ce discut cu procurorul este agreat de ei, de sus pana jos", a subliniat fostul primar, adaugand ca s-a intors la procurorul de caz, i-a cerut hartie si pix si a scris declaratia din 31 martie in care a scris ca este posibil ca in 2008 sau 2009, in timpul campaniei electorale a PDL, anumite sume de bani sa fi provenit de la societatile lui Theodor Berna, Tehnologica Radion sau Plus Confort.

"M am intors la procuror si i-am cerut foaie si pix. Am scris declaratia din 31 martie olograf. Stiam ca nu eram un porumbel alb. Stiam ca am participat la campaniile electorale ale PDL, am participat la multe campanii electorale care s-au desfasurat cu resurse nu totdeauna legale si, stiindu-ma vulnerabil, am acceptat sa fac acel targ. Am scris ca este posibil ca in 2008 si 2009, in timpul campaniei electorale, anumite sume de bani, dar nu mai mult de 300.000 de euro, sa fi provenit de la societatile domnului Berna, adica Tehnologica Radion sau Plus Confort", a spus el, mentionand ca declaratia avea 8 pagini, iar avocatul si procurorul faceau adnotari pe marginea declaratiei si unde trebuia sa completeze.

"Mi-au zis sa dau declaratia si in fata unei camere video. Sa citesc ce am scris, plus adnotarile lor. Dupa declaratia video o secretara a batut declaratia la masina si eu am semnat-o. Din acest motiv nu sustin acea declaratie acum. Mi-am dat seama ca am fost inselat dupa ce s-a extins urmarirea penala si pentru spalare de bani", a conchis Darius Valcov.

El este judecat in doua dosare de coruptie si urmarit penal in altul.

In mai 2015, Darius Valcov a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza de trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile ocupate de acesta, de primar, senator si ministru.

Darius Valcov mai este acuzat ca, in perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma de 2,5 milioane de lei. Banii i-au fost dati lui Prina, in cinci transe de cate 500.000 de lei, in municipiul Slatina.

Valcov ar mai fi primit, in perioada 2012- 2013, tot de la Theodor Berna, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.