Asociatia MozaiQ, ce apara drepturile persoanelor LGBT, condamna decizia coalitiei de guvernare PSD-ALDE de a organiza in aceasta toamna un referendum pentru modificarea Constitutiei, in sensul definirii familiei traditionale drept casatoria dintre un barbat si o femeie. Intr-un comunicat remis duminica, MozaiQ afirma ca initiativa de modificare a Constitutiei este ilegitima, pentru ca urmareste restrangerea drepturilor unor cetateni, si considera tototata ca procedura de modificare a articolului 48 din legea fundamentala a fost viciata si prin urmare trebuie reluata.

Amintim ca liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat sambata seara, la Mamaia, ca atat la nivelul grupurilor parlamentare ale partidului, cat si la nivelul Guvernului s-a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei in aceasta toamna. "E o decizie politica", a precizat Dragnea.

Redam integral comunicatul remis de Asociatia MozaiQ:

"Democratia presupune reprezentarea tuturor cetatenilor!

Asociatia MozaiQ condamna in mod categoric decizia Coalitiei de guvernare PSD-ALDE de a ignora decizia Curtii Constitutionale nr. 431 din 21 iunie 2017, care subliniaza faptul ca modificarea regulamentului Senatului cu privire la legile constitutionale incalca principiul bicameralismului si este, prin urmare, neconstitutionala. Consideram ca procedura de modificare a articolului 48 din Constitutie a fost viciata si prin urmare trebuie reluata. Faptul ca PSD-ALDE ignora acest lucru reprezinta un precedent extrem de periculos care pune sub semnul intrebarii buna functionare a democratiei din Romania.

Consideram ca initiativa de modificare a Constitutiei este ilegitima pentru ca urmareste restrangerea drepturilor unor cetateni si pune sub semnul intrebarii unul din principiile fundamentale ale democratiei, protectia minoritatilor. Drepturile omului nu se voteaza! Modificarea Constitutiei nu este oportuna si loveste intr-o categorie vulnerabila in societate, persoanele LGBT. Clasa politica are datoria sa ii reprezinte pe toti cetatenii, dar politicienii par incapabili sa-si duca pana la capat menirea de asigurare a pacii sociale. Presedintele Klaus Iohannis are datoria sa sesizeze Comisia de la Venetia pentru o opinie cu privire la modificarea actului fundamental.

In concluzie, reiteram faptul ca modificarea articolului 48 din Constitutie are ca scop vulnerabilizarea unei categorii sociale marginalizate in Romania, persoanele LGBT, lucru care contravine normelor democratice. Clasa politica are o responsabilitatea fata de toti cetatenii, indiferent de etnie, orientare sexuala, identitate de gen sau statut socio-economic. A prelua agenda politica a unor grupuri conservatoare si a o impamanteni in actul fundamental creaza un precedent extrem de periculos, cu consecinte grave si de durata asupra democratiei din Romania."