Un barbat din comuna Carta a ajuns la spital cu multiple rani la un picior, dupa ce a fost atacat de un urs cand se afla la cules de alune, informeaza Agerpres. Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a declarat ca incidentul s-a produs in cursul zilei de sambata, cand barbatul din satul Ineu, comuna Carta, se afla intr-un alunis dintr-o zona impadurita.

El a povestit ca la un moment dat a fost atacat de un urs de talie medie si a reusit sa scape doar pentru ca avea asupra sa o bata, cu care s-a aparat si a alungat animalul.

Potrivit sursei citate, barbatul are rani la piciorul stang si este internat la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta din Miercurea Ciuc pentru tratament de specialitate, starea sa fiind buna.

Este a zecea persoana din Harghita muscata de urs de la inceputul anului. Ultimul caz s-a inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute, cand un barbat din Leliceni a fost atacat de urs cand se afla la cules de ciuperci si alune si a reusit sa scape dupa ce a folosit un spray iritant. El a fost supus unei interventii chirurgicale complexe, pentru ca ranile sa nu-i puna viata in pericol.

De asemenea, in aceasta vara, alte doua persoane au suferit leziuni la membre dupa ce s-au intalnit cu ursul si au reusit sa fuga, dar de spaima au cazut sau au suferit entorse.

In acest an, ursii le-au creat numeroase probleme locuitorilor din Harghita, zeci de animale fiind ucise de salbaticiunile care au atacat stanele. De asemenea, s-au inregistrat pagube si in culturile agricole sau in stupine.

Autoritatile din Harghita, Covasna, Mures si Brasov, dar si reprezentanti ai composesoratelor, ai asociatiilor de vanatoare sau fermieri au protestat in urma cu o luna la sediul Ministerului Mediului si au cerut derogare pentru impuscarea ursilor periculosi, adica a celor care fac pagube materiale si pun in pericol vietile oamenilor.