Procurorii militari ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala pentru infractiuni contra umanitatii intr-un dosar in care se investigheaza uciderea prin impuscare de catre trupe de securitate din structurile teritoriale apartinand Directiei Regionale de Securitate Sibiu a trei luptatori anticomunisti, informeaza vineri PICCJ intr-un comunicat, citat de Agerpres.

Partizani anticomunisti ucisi de SecuritateFoto: iiccr.ro

"Procurori militari ai Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus prin ordonanta din 21 august 2017 inceperea urmaririi penale cu privire la savarsirea de infractiuni contra umanitatii, prevazute de articolul 439 alineatul 1 litera a Cod penal cu aplicarea articolului 5 Cod penal, intr-o cauza avand ca obiect sesizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) cu privire la uciderea prin impuscare, la data de 08.03.1949, de catre efective din trupe de securitate si cadre operative din structurile teritoriale apartinand Directiei Regionale de Securitate Sibiu, in locul denumit Gogoloaia, situat pe Valea Cricaului sub muntele Piatra Craivii, a luptatorilor anticomunisti S.P., N.M. si C.P.. Ulterior, cadavrele acestora au ramas la locul confruntarii pana in data de 14.03.1949, cand au fost inhumate de catre un localnic intr-o groapa sapata pe marginea unui parau dintr-o zona impadurita, denumita popular "Paraul Popii"", se precizeaza in comunicatul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Sursa citata noteaza ca in urma cercetarii la fata locului a fost identificat un mormant in care se aflau trei schelete umane, dispunandu-se exumarea lor pentru efectuarea expertizelor.

"La data de 23 august, s-a procedat la efectuarea cercetarii la fata locului de catre o echipa complexa condusa de procurorul militar de caz, cu participarea Serviciului Criminalistic al I.P.J. Alba si a Serviciului Judetean de Medicina Legala Alba, precum si cu sprijinul specialistilor IICCMER. Cu ocazia cercetarii la fata locului a fost identificat un mormant in care se aflau trei schelete umane, la o adancime medie de 0,50 metri, prezumate ca apartinand defunctilor S.P., N.M. si C.P.. Prin ordonanta din 23 august s-a dispus de catre procurorul militar: exhumarea celor 3 ramasite cadaverice umane; efectuarea expertizelor medico-legale, in vederea stabilirii cauzei medicale a mortii; efectuarea unei expertize medico-legale antropologice", se mentioneaza in comunicat.