Barca de pescuit Emek 1 este ancorata in portul Mangalia, nava avand o capacitate de maxim 10 persoane,scrie La Stampa,care a trimis un jurnalist in Romania pentru a vedea daca Marea Neagra devine o noua ruta a crizei migrantilor.

Migranti prinsi in Marea NeagraFoto: Politia de Frontiera

Dar pe 11 august, pe barca se aflau 69 de persoane - 30 de barbati, 10 femei si 29 de copii - toti migranti sirieni si irakieni. Acela a fost momentul in care Romania a inteles ca ceva nou se intampla, noteaza publicatia italiana.

A doua nava a fost interceptata pe 20 august, cand la bord erau 70 de migranti, aproape toti sirieni. De atunci, situatia s-a repetat, dar cu barci si mai mici venind in Romania, printre cei ajunsi fiind chiar si o sirianca din Alep insarcinata in opt luni.

Nimeni nu stie exact numarul celor care ajung cu barcile si nu este usor sa obtii informatii de la Garda de Coasta, sustine La Stampa.

Dar deja, in aceasta vara, sapte barbati au fost adusi in fata instantelor din Constanta pentru trafic de migranti. Ultimii doi sunt cipriotul Petros Petridis si bulgarul Peter Spasov.

“Nu suntem pregatiti”, spune Cristian Radu, primarul din Mangalia despre sosirea migrantilor.

“Oamenii vin sa se odihneasca aici. Avem 40.000 de locuitori si 200.000 de turisti pe an”, adauga el.

“Nimeni nu mai trece prin Grecia. Bulgaria are garduri si soldati la frontiera, asa cum a facut Ungaria cu Serbia si Croatia. Asa ca singura trecere spre nordul Europei este pe la noi. Si incearca acest lucru”, a afirmat Cristian Radu.

Amintim ca,potrivit datelor Politiei de Frontiera, in primele sase luni ale anului au fost prinsi 1.437 de straini care voiau sa intre ilegal in tara, de aproape trei ori mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Si cotidianul londonezThe Timesa scris intr-o analiza publicata la mijlocul acestei luni ca Marea Neagra pare sa devina o ruta alternativa a traficantilor de oameni care aduc migranti in Europa, in tentativa de a contracara eforturile autoritatilor de a stavili acest val migrator.

In analiza lor, jurnalistii britanici pornesc tot de la cazul celor 69 de migranti irakieni care au incercat saptamana trecuta sa intre ilegal in Romania prin Marea Neagra cu ajutorul unei ambarcatiuni conduse de un bulgar si un cipriot.