Fostul consilier prezidential in mandatul lui Emil Constantinescu, Zoe Petre, istoric si publicist, spitalizata in stare grava la Spitalul Elias, a incetat din viata vineri dimineata, informeaza News.ro.

Zoe PetreFoto: AGERPRES

UPDATE 11.16 Informatia a fost confirmata pentru Agerpres de decanul Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti, profesorul Florentina Nitu. "Din pacate, acesta este tristul adevar. Doamna profesoara a murit. Dumnezeu s-o ierte", a spus Nitu.

Zoe Petre a incetat din viata la Spitalul Elias, unde era internata de mai multe zile.

In varsta de 77 de ani, Zoe Petre a fost decan al Facultatii de Istorie a Universitatii din Bucuresti, in perioada 1990 - 1996, iar intre anii 1996 - 2000, in mandatul lui Emil Constantinescu, a indeplinit functia de consilier prezidential pentru politica interna si externa.

Intre anii 1992 si 1996, a activat ca director de comunicare al campaniei prezidentiale a candidatului CDR Emil Constantinescu.

In anul 2003 devine membru fondator si vicepresedinte al partidului "Actiunea Populara", fondat de catre fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu.

Potrivit Wikipedia, Zoe Petre a fost fiica lui Emil Condurachi (1912-1987), profesor de istorie antica si arheologie la Universitatea Bucuresti, ulterior director al Institutului de Arheologie si al santierului de la Histria, respectiv academician.

Florica C. Moisil (1909-1977), mama ei, cercetator la Biblioteca Academiei, a fost fiica lui Constantin Moisil, intemeietorul numismaticii stiintifice in Romania si sora matematicianului Grigore C. Moisil.

A urmat Liceul Clasic, apoi, intre anii 1956 si 1961, Facultatea de Istorie din Bucuresti, specialitatea Istorie antica si arheologie. Dupa absolvirea facultatii, a lucrat in invatamantul superior ca profesoara de istorie antica la Facultatea de Istorie.

A fost pe rand preparator (1961-1968), asistent (1968-1978), lector (1978-1990) si apoi profesor universitar (din 1990) la aceeasi facultate, predand cursuri de istorie a lumii antice, epigrafie greaca si latina, istorie a civilizatiilor din Antichitate.

In anul 1978, a obtinut titlul stiintific de Doctor in istorie, cu teza "Formarea ideologiei democratice in Grecia antica", conducator stiintific fiind prof. dr. acad. Dionisie M. Pippidi.

A detinut apoi functiile de sef al Catedrei de Istorie Antica si Arheologie a Facultatii de Istorie, decan al Facultatii de Istorie din Bucuresti (1990-1996) si apoi de director al Scolii doctorale din cadrul aceleiasi facultati (din 2005).

A sustinut conferinte la universitatile din: Strasbourg, Lille, Amiens, Bruxelles, Cambridge (Marea Britanie). A fost profesor asociat al Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Paris), Centre "Louis Gernet" d'etudes comparees sur les societes anciennes; al Universitatii "Jules Verne" din Amiens; visiting professor al Universitatii Harvard, Cambridge, Mass.; visiting researcher al Universitatii Columbia, New York.

S-a casatorit in anul 1961 cu arheologul Aurelian Petre (1925-1982) si au avut doi fii: Dan Petre (profesor de relatii internationale la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti si fost consilier prezidential) si Dinu Petre (avocat).