Tudorel Toader a fost de acord joi ca "ingrijorarea" exprimata de Ambasada SUA in fata propunerilor pe care le-a formulat pentru modificarea legilor justitiei este un termen "dur", dar a relativizat mesajul americanilor, afirmand ca acesta a mai fost folosit si in alte pozitii exprimate de ambasada Washingtonului la Bucuresti.

Tudorel ToaderFoto: Facebook / Tudorel Toader

Acesta a fost intrebat, la Romania TV, cum comenteaza tonul "dur" folosit de diplomatia americana.

"Este dur mesajul si cuvantul "ingrijorare" l-au mai folosit si in alte luari de pozitie", a raspuns acesta, precizand ca nu crede ca este "rolul ministrului Justitie sa comenteze declaratiile unui inalt demnitar".

Acesta a notat insa ca este vorba de exprimarea unei "stari", dar "firesc" ar fi fost "sa fie si motivata".

"In aceasta prezentare a starii de ingrijorare nu am vazut care e motivul acestei stari de ingrijorare", a comentat Tudorel Toader.

Acesta a respins acuzatiile de politizare, afirmand ca prin proiectului sau, CSM va numi sefii parchetelor. El nu s-a referit insa deloc la faptul ca, potrivit propunerii ministerului Justitiei, CSM numeste acesti sefi, dar pe baza propunerilor formulate de ministrul Justitiei, in urma unui interviu cu candidatii. In plus, CSM nu are voie sa respinga decat o data propunerea ministerului Justitiei, si aceasta cu motivare publica.

Tudorel Toader a aparat si propunerea privind raspunderea magistratilor, afirmand ca pana in prezent, de 13 ani, "statul nu s-a indreptat niciodata impotriva unui magistrat, niciun magistrat nu a platit pentru eroarea judiciara pe care a comis-o".

"Propunem ca, dupa constatarea erorii judiciare, statul devine obligat, nu poate, trebuie sa se indrepte impotriva magistratului ca magistratul sa plateasca prejudiciul material, moral cauzat prin eroarea judiciara", a sustinut el.

In ceea ce priveste controlul la Parchetul General si la DNA pe care l-a solicitat Tudorel Toader Inspectiei Judiciare, acesta a precizat ca va viza este vorba de un "control de fond" care va viza "managementul" in conditiile in care IJ "nu poate intra peste dosare".

"Am vazut ca se planuieste o evaluare a IJ cu consecinta schimbarii conducerii. Din moment ce ii revoci ei nu mai vin in fata CSM cu concluziile raportului de control. Inspectia ar fi avut alt sef, dar care ar fi trebuit sa o ia de la inceput", a comentat acesta.

Intrebat daca este oportuna revocarea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, Tudorel Toader a precizat ca este vorba despre o intrebare "provocatoare" si ca nu va spune "da sau nu" pana nu va vedea "continutul raportului de control de evaluare".

Lui Tudorel Toader i-a fost prezentata si inregistrarea audio atribuita lui Kovesi si in care sefa DNA ar fi cerut procurorilor "sa ajunga la premier".

"In masura in care cele relatate sunt conforme cu realitate actele acelea intra in sfera activitatilor manageriale. Eu cred ca in raportul IJ se va face referire si la aceasta secventa, la acest comportament", a raspuns Toader.