Conflictul fara precedent izbucnit miercuri in Consiliul Superior al Magistraturii ascunde o miza enorma pentru justitie pe termen lung: cine va conduce si, mai ales, cine va angaja viitorii inspectori care vor verifica activitatea judecatorilor si procurorilor. Inspectia Judiciara, care azi functioneaza in cadrul CSM, dar pe care Tudorel Toader o vrea trecuta la ministerul justitiei, are in schema 53 de posturi: 31 de inspectori pentru judecatori, 20 de inspectori pentru procurori si doua functii de sefi.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Inspectia, care functioneaza ca structura autonoma in CSM, este condusa azi de judecatorul Lucian Netejoru si de procurorul Gheorghe Stan, adjunct. Este o institutie-cheie in sistemul de justitie, ea decide soarta magistratilor (le verifica activitatea, conduita, respectarea codului deontologic, deschide actiuni disciplinare sau le apara reputatia). Prin urmare, este esential cine sunt cei care populeaza inspectia si, mai ales, cine o conduce.

Actualul inspector sef, Lucian Netejoru, vrea sa populeze institutia cu oamenii lui, cel putin 50% din inspectorii pentru procurori urmannd sa fie angajati in urma unui concurs organizat pe care tot solicita CSM-ului sa-l aprobe. Acuzat de apartententa la masonerie, Netejoru a sustinut ca a iesit din randurile organizatiei inca de acum zece ani.

Printre cei picati la concursurile organizate de Netejoru s-au numarat insa judecatori cu o foarte buna reputatie, ceea ce a atras atentia unor membri CSM asupra legalitatii organizarii concursului. Printre cei picati s-a numarat, de pilda, judecatoarea Andrea Uzlau, director adjunct la directia de legislatie din CSM, doctor in drept si coautor la Codurile Penale, considerat un om de baza in cadrul Consiliului.

In schimb, unul dintre inspectorii angajati de Netejoru atunci este Hitruc Mihaela, trimisa ulterior in control la DNA. Despre Hitruc, presa locala a relatat in 2014 ca s-ar fi aflat in proces de evacuare din imobilul primit de la primaria Iasi din cauza ca nu si-ar fi platit datoriile la intretinere, in valoare de peste 10 mii de lei. O parte din echipa de inspectori din care face parte si Hitruc trimisa in control la DNA a acuzat conducerea inspectiei de imixtiuni in timpul verificarilor efectuate la procurorii anticoruptie.

Prin urmare, CSM a schimbat in luna mai regulamentul intern care ii da dreptul sefului inspectiei sa organizeze concursul pentru posturile de inspector, atat de importante pentru buna functionare a sistemului judiciar. Schimbarea regulamentului a fost insa contestata in instanta de conducerea Inspectiei. CSM doreste ca acest concurs sa fie organizat prin intermediul Institutului National al Magistraturii (INM), ca toate celelalte concursuri din sistem.

Procesul se judeca si azi la sectia de Curtea de Apel, dar intre timp modificarile au fost suspendate, iar seful inspectiei si-a recapatat dreptul de a organiza concursuri. Pana la sfarsitul anului ar urma sa fie scoase in total la concurs inca 14 posturi de inspectori, 5 pentru judecatori si 9 pentru procurori. Mandatele inspectorilor se intind, atentie, pe 6 ani!

Potrivit informatiilor HotNews.ro, atmosfera din cadrul Inspectiei este tensionata, mai multi inspectori vor convocarea adunarii generale pentru a determina schimbarea conducerii, insa Netejoru ar refuza sa o convoace.

Pe acest fundal deja tensionat, la prima sedinta CSM de dupa vacanta a aparut o problema suplimentara: adoptarea raportului de audit intern al Inspectiei Judiciare, care ar fi putut duce la schimbarea conducerii Inspectiei. Conducerea inspectiei a facut tot posibilul sa amane discutarea raportului de audit efectuat de Delloite. Desi trebuia sa contracteze si sa intocmeasca acest raport in primele trei luni ale anului, Inspectia l-a depus la CSM abia in luna iulie, la o zi dupa ultima sedinta de plen.

La revenirea din vacanta, CSM a pus in discutie raportul, insa cinci judecatoare au cerut scoaterea lui de pe ordinea de zi sub amenintarea boicotarii cvorumului de sedinta. Raportul de audit nu a fost scos de pe ordinea de zi, astfel ca s-a ajuns la conflict deschis. Astfel, opt membri CSM i-au acuzat pe cei cinci, care in cele din urma au fortat prin absenta amanarea sedintei, ca au deschis un precedent periculos pentru buna functionare a institutiei.

Cei cinci si-au motivat absenta cu argumentul ca sefii Inspectiei au dreptul la aparare, insa ceilalti opt i-au contrazis afirmand ca au fost invitati sa-si prezinte punctul de vedere, dar ca acestia au recurs la diverse tertipuri pentru a amana discutarea raportului de audit care i-ar fi lasat fara functii.

Acum, raportul de forte in CSM este in favoarea acelor membri care doresc schimbarea actualei conduceri a Inspectiei Judiciare. Din cei 17 membri ai CSM, 9 (6 procurori si 3 judecatori) sunt in favoarea schimbarii, opt impotriva. Dar raportul de forte s-ar putea schimba radical la inceputul lunii septembrie, cand Senatul urmeaza sa voteze cei doi reprezentanti ai societatii civile in CSM. Numarul membrilor s-ar ridica la 19, iar raportul de forte s-ar putea inversa astfel incat blocheze schimbarea conducerii Inspectiei Judiciare.

Aceasta a fost de fapt miza amanarii sedintei de ieri a CSM, fortata de absenta de la sedinta a judecatoarelor Simona Marcu, Nicoleta Tint, Mirela Oprina si Lia Savonea si Cristina Tarcea, presedinta Inaltei Curti.

De notat pirueta facuta de Inspectia Judiciara, care respinge azi propunerea ministrului justitiei, Tudorel Toader, de a trece inspectia de la CSM la Ministerul Justitiei, dupa ce initial a aplaudat-o.

In fine, conflictul intern din CSM scoate din nou la iveala rivalitatile dintre procurori si judecatori, puternic alimentate politic in ultima perioada. Judecatorii se razboiesc pe fata cu procurorii, iar din dezbinarea celor doua categorii de magistrati nu au de castigat decat politicienii cu probleme penale. Dar de aceasta data sistemul de justitie se decredibilizeaza de unul singur, poate cu putin ajutor din afara lui.

Va fi foarte important, crucial pentru independenta sistemului de justitie, cum se va incheia batalia pentru Inspectia Judiciara si cine-i va controla si angaja viitorii inspectori. Vom asista la colonizarea si cucerirea unei institutii cheie de catre politicieni prin intermediul unor magistrati obedienti sau magistratii din CSM vor intelege in cele din urma pericolul la care se expun singuri daca vor pune o arma atat de puternica in mana politicului?