Sedinta de miercuri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost anulata din lipsa de cvorum, astfel ca raportul privind auditul facut la Inspectia Judiciara care putea conduce la revorarea din functie a sefului Inspectiei, Lucian Netejoru n-a mai fost supus la vot, au declarat surse din consiliu citate de News.ro. Potrivit acestora, nu a mai fost intrunit cvorumul dupa ce cinci judecatoare - Simona Marcu, Nicoleta Tint, Mirela Oprina si Lia Savonea si Cristina Tarcea, presedintele CSM - au conditionat participarea la sedinta de scoaterea punctului de pe ordinea de zi refeitor la votarea raportului de audit privind activitatea Inspectiei Judiciare.

In sedinta ar fi urmat sa fie luate in discutie cererile a 45 de magistrati de a se pensiona, solicitarea a doi judecatori de reincadrare pe functii pentru a cumula pensia cu salariul, raportul privind auditul facut la Inspectia Judiciara de catre o firma de profil, precum si contestatiile procurorilor Doru Tulus si Mihaela Iorga la deciziile de revocare din DNA.

Votul cu privire la raportul de audit putea conduce la revocarea din functie a inspectorului sef al Inspectiei Judiciare Lucian Netejoru.

Anterior, a avut loc sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM, care a avut cvorum.

Redam mai jos comunicatul de presa dat de cele cinci judecatoare:

  • "In sedinta Comisiei nr.1 ale carei lucrari s-au desfasurat in data de 29 august 2017 s-a refuzat, in majoritate, sa se acorde Inspectiei Judiciare amanarea solicitata cu scopul de a pune la dispozitia Consiliului un raport complet privind stadiul implementarii recomandarilor raportului de audit, fiind exprimata neechivoc intentia de a pune in discutia Plenului de azi revocarea conducerii Inspectiei Judiciare ca urmare a raportului de audit, dar si a altor imprejurari de fapt exterioare acestuia. Subliniem pe aceasta cale ca art. 41 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, precum si numeroase decizii ale Curtii Constitutionale ne obliga sa respectam dreptul la aparare al oricarei persoane vizate de o procedura de revocare, cu atat mai mult cu cat este vorba de functii de conducere obtinute prin parcurgerea unor proceduri de concurs. Dat fiind ca nu este pentru prima data cand argumentul numarului majoritar al voturilor exprimate devine mai puternic decat cel al respectarii legii, refuzam ca prin asigurarea cvorumului de Plen sa cream astfel cadrul necesar pentru incalcarea unui drept fundamental. Ne-am asumat aceasta pozitie pentru a apara un principiu, chiar daca suntem constienti de faptul ca atitudinea noastra poate fi de natura sa aduca atingere interesului unor persoane, inclusiv colegi magistrati, carora le cerem, sincer, scuze", scriu intr-un comunicat de presa cinci magistrati CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar fi urmat să analizeze, miercuri, raportul auditului extern al managementului Inspecţiei Judiciare (IJ), efectuat de o firmă specializată. O eventuală revocare a inspectorilor şefi poate fi dispusă exclusiv pe baza acestui raport. Surse din sistem au declarat pentru Mediafax că şi la nivelul Inspecţiei situaţia este tensionată din cauza controlului la DNA, unii inspectori acuzându-şi colegii că nu ar fi respectat legea în efectuarea controlului la DNA.