Medicul ortoped Gheorghe Burnei, trimis in judecata pentru luare de mita de la pacienti, a publicat miercuri o scrisoare deschisa in care acuza ca in spatele cazului sau s-ar putea afla interese financiare legate de operarea in Uniunea Europeana a copiilor cu probleme ortopedice.

Gheorghe BurneiFoto: More than Pub

Burnei afirma, in aceasta scrisoare publicata la o zi dupa ce medicii ortopezi de la Marie Curie au anuntat ca se opun revenirii lui Gheorghe Burnei pentru a profesa in spital, ca de cand a fost scos din Comisia de aprobare a formularelor E112 (care permite tratamentul in UE, n.r.), "s-a cheltuit de 6 ori mai mult pe operatiile in afara tarii, cand pacientii puteau fi la fel de bine tratati de medicii romani". De notat ca si Comisia de Ortopedie Pediatrica a Ministerului Sanatatii a transmis un comunicat de presa ca urmare a "ultimelor evenimente legate de posibile acte cu implicare penală ale Prof. Dr. Gheorghe Burnei" in care afirma ca se opune oricarui tratament care nu are o sustinere si o documentare stiintifica.

Gheorghe Burnei sustine insa ca in cazul sau pierd "pierd parintii copiilor care au nevoie de interventii urgente, pe care nu si le-ar permite fara existenta chirurgiei ortopedice la noi in tara" - "specialitate care exista astazi datorita eforturilor demarate de profesorul Pesamosca si continuate de mine ulterior".

"Facand parte din comisia de aprobare a formularelor E112, inteleg ca incapatanarea mea, de a opera aici cazurile complexe si a aduce, astfel, economii la bugetul Casei Nationale de Sanatate, a deranjat... Insa cum se poate asa ceva?! De ce de cand nu mai sunt eu in comisie s-a cheltuit de 6 ori mai mult pe operatiile in afara tarii, cand pacientii puteau fi la fel de bine tratati de medicii romani", spune acesta, potrivit acestei scrisori deschise.

Burnei ii critica si pe doctorii de la Marie Curie, care au semnat ieri o scrisoare adresata managerului spitalului si Comisiei de etica, in care isi expima dezacordul fata de o eventuala revenire in unitatea medicala a doctorului Gheorghe Burnei, la cateva zile dupa ce instanta a decis ca acesta poate opera din nou in spitale de stat.

"Rezidentii pe care i-am mentorat si carora le-am transmis toate cunostintele mele in timpul interventiilor chirurgicale - in care am facut cea mai buna echipa de fiecare data - astazi decid ca nu mai au ce invata de la mine?", spune Burnei.

Gheorghe Burnei a fost trimis in judecata pe 8 iunie, fiind acuzat de mai multe infractiuni de luare de mita, dupa ce ar fi cerut bani de la parinti pentru a le opera copiii internati la Spitalul "Marie Curie" din Bucuresti.

Procurorii sustin ca exista indicii privind savarsirea de catre Gheorghe Burnei a unor infractiuni contra vietii si contra integritatii corporale sau sanatatii, in care victimele sunt minori aflati anterior intr-o stare de sanatate precara, stare pe care Burnei a agravat-o prin actiunile sale intentionate.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei nu cerea direct bani de la parintii ai caror copii urmau sa fie operati, insa dupa ce efectua interventiile chirurgicale le permitea parintilor "sa il gratifice" cu diverse sume. In anumite cazuri, medicul pretindea sume de bani anterior interventiei chirurgicale, incercand sa le mascheze intr-o forma aparent legala, incheind un inscris sub semnatura privata pe care il intitula contract de donatie. Persoanele care ajungeau la Burnei si care ii ofereau mita erau parinti ai caror copii aveau anumite deficiente fizice, dintre care unele trebuiau corectate medical.

Gheorhe Burnei ii interna pe copii pentru perioade indelungate de timp, nejustificate medical, sau ii interna in mod repetat, fara a le efectua nicio interventie chirurgicala, pentru a-i determina astfel pe parinti sa ii dea bani sau alte foloase pentru efectuarea interventiilor chirurgicale.

Anchetatorii mai spun ca medicul apela si la amenintari cu refuzul efectuarii operatiei daca parintii nu se conformau cererilor sale.

Presa a relatat cazul unei fete, Amira, care a fost operata in urma cu 18 ani de medicul Burnei, pentru luxatie congenitala la sold. Fata a fost supusa in total la 11 interventii chirurgicale, fiindu-i implantat un dispozitiv ceramic, care nu era omologat. Operatiile nu au reusit insa, iar fata este acum imobilizata la pat.

Iata mai jos integral scrisoarea deschisa a lui Gheorghe Burnei, transmisa de firma de PR More Than Pub:

"Scrisoare deschisa

Timp de 8 luni, la sfatul avocatului meu, am ales sa nu vorbesc despre cele intamplate, sa tin in mine toata durerea si umilinta, totodata neincetand a speraa ca adevarul va iesi la lumina. Ca dovada decizia de vineri, 25 Aug 2017, a Tribunalului Bucuresti, care imi permite sa ma intorc la Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii Marie Curie.

Insa agitatia din ultimele doua zile, cu care a fost intampinata acesta hotarare a Instantei, contrar asteptarilor, ma nedumireste complet. Nu este ADEVARUL obiectivul suprem al actului de justitie? De ce aceasta desfasurare de forte pentru un simplu medic ortoped pediatru? Pe cine am incomodat atat de tare? Si cu ce? Facandu-mi meseria cu drag, dincolo de norma si programul de lucru? Gasind solutii in cazuri respinse sau redirectionate catre mine de omologii mei?

Sunt astazi in pozitia de a ma intreba cine-mi mai sunt prietenii. Medicii titulari, cu care am petrecut mai mult timp decat cu propria-mi familie, ajung sa scrie memorandumuri impotriva intoarcerii mele la spital? Pe toti i-am ajutat inca de la venirea in Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii Marie Curie. In perioada rezidentiatului lor am facut eforturi sa isi insuseasca toate cunostintele necesare, astfel incat inca din anul III sa fie la nivelul unor medici specialisti. I-am sprijinit sa practice medicina in Bucuresti, avand discutii cu conducerea spitalului si intervenind personal la Ministerul Sanatatii pentru a ii ruga sa fie de acord cu scoaterea posturilor la concurs. I-am acceptat la doctorat si toti sunt acum doctori in medicina. In plus, toate veniturile pentru cercetare, care mi s-ar fi cuvenit de-a lungul carierei, le-am cedat la fondul comun pentru a ajuta doctoranzii, care, altfel, ar fi trebuit sa plateasca din buzunarul propriu. O parte din medicii specialisti si rezidenti au participat alaturi de mine la interventii operatorii in privat iar sumele cuvenite le-am impartit in mod egal cu acestia...ce chirurg mai face asa ceva? Rezidentii pe care i-am mentorat si carora le-am transmis toate cunostintele mele in timpul interventiilor chirurgicale - in care am facut cea mai buna echipa de fiecare data - astazi decid ca nu mai au ce invata de la mine? Apropo, pe medicii rezidenti din anul I nici nu-i cunosc ...si sunt deja impotriva mea?

Mai mult decat atat, se anunta in premiera niste masuri exceptionale - restrictia anumitor tratamente inovative si standardizarea tuturor interventiilor chirurgicale prin protocoale terapeutice. Aceste protocoale erau necesare mai demult insa este nevoie si de centre de cercetare si inovatie cu dotare si personal abilitate.

De 8 luni mi se pune la indoiala intreaga cariera, fiind aratat cu degetul pentru ceea ce pana mai ieri eram laudat (sau invidiat). Si anume dorinta tenace de a gasi solutii si a rezolva cele mai dificile cazuri. Nu sunt inventator si nu asta mi-am propus. Am vrut doar sa fac bine in jurul meu...inca vreau. In 42 ani de medicina nu am avut nici macar o acuzatie de malpraxis. Si deodata totul se naruie...de ce? O mama care timp de 18 ani a adus copilul la control, dupa interventiile facute la varsta frageda, decide brusc ca i-am 'ciumpavit' fiica si declanseaza un scandal mediatic urias. A doua zi sunt ridicat de la spital cu mascatii, arestat si prezentat ca fiind un monstru care face experimente pe copii si care ia spaga, fara sa mi se acorde nici cea mai mica prezumtie de nevinovatie! Oare cati dintre dumneavoastra pot gestiona emotional, moral, fizic atata nedreptate si minciuna, atatea calomnii si acuze nefondate?

Nu as fi crezut vreodata ca viata ma va duce in aceasta situatie...nimeni nu merita sa treaca printr-o astfel de experienta dramatica. Pentru ca nu ai cum sa ramai neschimbat. Nu ai cum sa mai fii la fel. Chiar si dupa ce se va face lumina in ceea ce ma priveste, eu nu am cum sa uit ...durerea o sa ma insoteasca mereu, stiu de pe acum. Insa imi iubesc enorm meseria, este tot ce stiu sa fac si imi doresc sa practic medicina in continuare, tot la mine in tara.

Am incercat sa gasesc raspuns la intrebarile 'Cine ma persecuta si de ce?' si 'Cine castiga si pierde in acest context?'. Eu cred ca, alaturi de mine, pierd parintii copiilor care au nevoie de interventii urgente, pe care nu si le-ar permite fara existenta chirurgiei ortopedice la noi in tara - specialitate care exista astazi datorita eforturilor demarate de profesorul Pesamosca si continuate de mine ulterior. Facand parte din comisia de aprobare a formularelor E112, inteleg ca incapatanarea mea, de a opera aici cazurile complexe si a aduce, astfel, economii la bugetul Casei Nationale de Sanatate, a deranjat... Insa cum se poate asa ceva?! De ce de cand nu mai sunt eu in comisie s-a cheltuit de 6 ori mai mult pe operatiile in afara tarii, cand pacientii puteau fi la fel de bine tratati de medicii romani? Mai mult decat atat, daca ar fi fost implementate cele doua programe nationale propuse inca din 2015 de Asociatia Romana a Traumatologilor si Ortopezilor Pediatri - cel de screening, depistare si tratament al displaziei de dezvoltare a soldului si cel de screening scolar, care sa depisteze scolioza de la 1 la 18 ani - am fi adus economii de milioane de euro in sistemul medical.

Tot ce se intampla este de neinteles pentru mine si tot ce imi doresc este sa lasam Justitia sa-si spuna cuvantul. Pentru ca inca nu mi-am pierdut speranta ca adevarul va iesi la iveala si ca vinovatii vor plati.

Profesor Dr. Gheorghe Burnei, 30 August 2017"