Consiliul Superior al Magistraturi (CSM) ia in discutie, in sedinta de miercuri, cererile a 45 de magistrati de a se pensiona, solicitarea a doi judecatori de reincadrare pe functii pentru a cumula pensia cu salariul, raportul privind auditul facut la Inspectia Judiciara de catre o firma de profil, precum si contestatiile procurorilor Doru Tulus si Mihaela Iorga la deciziile de revocare din DNA, potrivit news.ro.

Pe ordinea de zi a plenului CSM, care se va intruni miercuri in sedinta dupa o vacanta de aproximativ doua luni, se afla cererile de pensionare a 45 de magistrati.

Printre cei care 45 de magistrati care solicita pensionarea se numara judecatorul Emanuel Albu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cel care a decis definitiv, in 2011, ca omul de afaceri Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea sub pseudonimul "Felix", precum si judecatoarea Lidia Barac de la Curtea de Apel Timisoara, fost secretar de stat in Ministerul Justitiei in mandatul lui Catalin Predoiu, dar si un procuror de la DNA si un altul de la DIICOT.

Alti doi judecatori, de la Curtea de Apel Brasov si de la Judecatoria Carei, cer reincadrarea pe functii dupa ce s-au pensionat, cu intentia de a cumula pensia de magistrat cu salariul, practica criticata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in ultima conferinta de presa privind modificarile legilor justitiei.

Tot miercuri, plenul CSM va discuta despre necesitatea inchirierii unui spatiu, dar va vota si concluzile auditului facut la Inspectia Judiciara in 2016 de catre o firma de profil.

In aceeasi sedinta, plenul CSM va lua in discutie si propunerea directiei de specialitate privind contestatiile procurorilor Doru Tulus si Mihaiela Iorga fata de hotararea Sectiei pentru procurori a CSM, care a decis incetarea activitatii celor doi in cadrul DNA. Potrivit legii, plenul Consiliului Superior al Magistraturii solutioneaza contestatiile formulate de judecatori si procurori impotriva hotararilor pronuntate de sectiile CSM, cu exceptia celor date in materie disciplinara. In 4 iulie, Sectia pentru procurori a CSM a avizat revocarea procurorilor Doru Tulus si Mihaiela Moraru Iorga de la DNA, conform solicitarii adresate de catre sefa DNA Laura Codruta Kovesi, iar a doua zi Kovesi a semnat revocarea celor doi.