Premierul Mihai Tudose a declarat marti ca, atunci cand proiectul de modificare a legilor justitiei va ajunge la Guvern, va tine cont atat de pozitia exprimata de Consiliul Superior al Magistraturii cat si de cea a protestatarilor din Piata Victoriei, care contesta propunerile.

Protest in Piata VictorieiFoto: Facebook / Coruptia Ucide

Acesta a precizat, intr-un interviu pentru Romania TV, ca deocamdata ministrul Justitiei Tudorel Toader a prezentat doar "o schita de proiect", "ce a inteles domnia sa din discutiile cu ceilalti".

Acest proiect urmeaza sa fie trimis la CSM, "sa vedem cu ce vine" de acolo, in conditiile in care, "la guvern, oficial, nu a venit", a precizat Mihai Tudose.

Acesta a sustinut ca, atunci cand proiectul va ajunge la Guevern, va tine cont "de avizul CSM si de pozitia tuturor celor din piata, si cand vorbesc de piata vorbesc si de piata din fata cladirii Guvernului, dar si din piata aceasta a lumii justitiei".

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercurea trecuta, principalele propuneri de modificare a legilor justitiei. Propunerile de modificare prezentate de Tudorel Toader vizeaza legile 303/2004 (statutul judecatorilor si procurorilor), 304/2004 (privind organizarea judiciara) si 317/2004 (privind CSM), nu si Codul penal - amnistia, gratierea si abuzul in serviciu.

Una dintre cele mai importante schimbari anuntate de Tudorel Toader este excluderea presedintelui Romaniei din procedura de numire a sefului DNA, DIICOT si Procurorului General. Tudorel Toader a anuntat modificari si in ceea ce priveste raspunderea magistratilor: procurorii si judecatorii vor raspunde material pentru erorile judiciare. De asemenea, magistratii reclamati pentru posibile fapte penale vor fi urmariti penal de o directie noua din Parchetul General, separata de DNA si DIICOT (scapa de DNA).

Tudorel Toader mai propune subordonarea politica a Inspectiei Judiciare, care ar urma sa treaca de la CSM la Ministerul Justitiei.

El a anuntat si ca viitori sefi al DNA, DIICOT si Parchetului General vor avea mandate de 4 ani, in loc de 3 ani. Actualii procurori sefi nu vor beneficia de acest proiect.

Tudorel Toader a anuntat si o schimbare radicala in magistratura: nu vor mai exista procurori si judecatori sub 30 de ani.

Citeste mai multe aici.