Comisia pentru controlul SRI a cerut luni serviciului de informatii sa ii puna la dispozitie documentele pe baza carora Florian Coldea a fost angajat pe functia de conferentiar universitar la Academia Nationala de Informatii.

Adrian TutuianuFoto: Agerpres

Anuntul a fost facut de seful acestei Comisii, Adrian Tutuianu, care este si ministru al Apararii nationale. Potrivit lui Tutuianu, Comisia a cerut SRI sa precizeze "care a fost procedura legala de ocupare a postului" si sa ii puna la dispozitie "documente pentru a ne lamuri daca indeplineste sau nu conditiile pentru un asemenea post didactic".

Aceste declaratii vin dupa ce Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (ANIMV) a anuntat la jumatatea lunii august ca "Florian Coldea a castigat prin concurs, in mod transparent si in conformitate cu toate legile si regulamentele in vigoare, titlul didactic de conferentiar". Precizarile ANIMV au venit dupa o investigatie publicata de PressOne, care arata ca exista suspiciuni privitoare la modul in care Coldea si-a castigat titlul de conferentiar.

In ianuarie, Serviciul Roman de Informatii anunta ca directorul SRI, Eduard Hellvig, a solicitat presedintelui Klaus Iohannis trecerea in rezerva a generalului Florian Coldea, dupa ce acesta a cerut eliberarea din functie.

SRI preciza ca motivele pentru care Coldea a facut acest gest "tin de demnitatea si onoarea militara si de riscul afectarii grave a institutiei".

Ulterior, presedintele Iohannis a anuntat ca a semnat decretele privind eliberarea din functie a generalului Coldea si trecerea sa in rezerva.

In sedinta de luni, Comisia a cerut SRI sa transmita un "punct de vedere" privind "comunicarea anumitor informatii de la DNA catre SRI, respectiv solicitarile de monitorizare a postului Antena 3 si RCS - RDS".

"Vom vedea care a fost temeiul legal al schimbului de informatii si daca s-au respectat conditiile legale", a precizat Adrian Tutuianu.