Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, duminica, la Alba Iulia, ca Romania are un dosar foarte bun si cu argumnete solide pentru candidatura privind relocarea Agentiei Europene a Medicamentului, insa decizia finala va fi politica si se va vota "ca la Eurovision", pe baza unor aliante intre state si nu pe criterii foarte tehnice, scrie News.ro. Potrivit acestuia, un argument pentru alegerea tarii noastre este ca nu gazduim nicio agentie europeana.

Victor NegrescuFoto: Parlamentul European

"Eu cred ca Romania are un dosar pentru o candidatura solida cu argumente pentru a sustine mutarea acestei agentii la noi in tara. Evident, nu este simplu. Trebuie sa negociem cu foarte multe state, sa convingem o multime de state care nu au candidatura proprie, dar, mai ales, avem nevoie sa sustinem acest demers cu totii, pentru a arata macar o data ca putem fi uniti in jurul unui proiect de tara la nivel european. De fapt, depunerea acestui dosar este mai mult decat o chestiune tehnica pentru noi. Nu este vorba despre un dosar tehnic pentru ca aici este clar ca avem un dosar bun, avem argumente, stim care sunt criteriile" a spus Negrescu, intr-o dezbatere privind politicile europene.

Ministrul a adaugat ca Guvernul actual a trebuit sa realizeze intr-un timp record dosarul pentru Agentia Europeana a Medicamentului pentru a-l putea depune, iar presa europeana a considerat ca tara noastra are "un dosar bun", lucru care ar putea fi reliefat si de raportul de analiza al Comisiei Europene.

Victor Negrescu a precizat ca un alt argument pentru alegerea tarii noastre pentru mutarea Agentiei ar putea fi si faptul ca nu gazduieste nicio agentie europeana, iar la nivel european s-a decis ca viitoarele sedii de agentii sa fie in state care nu gazduiesc nicio agentie.

Potrivit ministrului, in final, decizia va fi insa una politica pe baza unor aliante intre state si nu pe criterii foarte tehnice.

"Chiar daca noi avem un dosar bun, decizia este una politica. Parca votam la Eurovision: trei puncte, doua puncte, un punct. Noi am mai avut la Eurovision cantareti foarte buni, dar nu tot timpul aliantele cele mai bune. Mi-e greu sa spun ca eu, ca ministru delegat pentru Afaceri Europene, pot face intr-o luna aliantele pe care Romania nu le-a facut nu stiu cati ani. Voi incerca. Guvernul Romaniei va incerca cu siguranta. Ministrul Sanatatii care coordoneaza acest proiect va depune un efort important. Ce este clar? Este ca Romania vrea sa aiba o prezenta solida, vrea sa profite de aceasta oportunitate pentru a se face mai bine cunoscuta ca o zona de investitii" a mai spus Negrescu.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a explicat ca Romania va promova candidatura pentru Agentia Europeana a Medicamentului prin ambasade si reprezentantele consulare, prin evenimente in tara, dar si la Bruxelles.

Potrivit ministrului, conditiile puse la dispozitie de Guvernul Romaniei pentru gazduirea agentiei sunt mult mai bune decat cele existente in prezent la Londra, unde este actualul sediu, insa, din pacate, imaginea tarii nostre nu a fost promovata asa cum ar fi trebuit pana acum.

"Trebuie sa profitam de aceasta candidatura pentru a ne face tara mai bine cunoscuta. Trebuie sa ne jucam cartile pana la capat cu argumentul principal ca Romania nu are o agentie si printre tarile care nu au o agentie intamplator suntem si cea mai mare" a conchis Negrescu.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, duminica, la Alba Iulia, impreuna cu sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania la o conferinta in care au dialogat cu cetatenii despre politicile europene.