Producatorul de energie Nuclearelectrica, care opereaza centrala nucleara din Cernavoda, a anuntat vineri ca Unitatea 2 va fi reconectata la Sistemul Energetic National in cursul zilei de sambata, 26 august, scrie news.ro.

Unitatea 2 a fost oprita in mod controlat in dimineata zilei de joi, 24 august, pentru efectuarea unor lucrari de remediere la una din liniile de instrumentatie a sistemului de alimentare cu apa usoara, in partea clasica a centralei, lucrari care se pot efectua doar cu reactorul in stare oprita, asa cum prevede sistemul de lucru al centralei, precizeaza compania intr-un comunicat.

"Activitatile de remediere s-au efectuat in conditii normale de lucru pentru personalul centralei, public si mediul inconjurator, in conformitate cu procedurile aprobate utilizate la CNE Cernavoda", arata comunicatul.

De altfel, in luna iulie, reactorul 2 s-a deconectat automat de doua ori de la Sistemul Energetic National, din cauza reaparatiei unui tranzient in partea clasica a centralei.

SNN a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net de 133,78 milioane lei (29,2 milioane euro), in crestere de 77 de ori fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul cresterii productiei si a incasarilor.

Productia de energie a companiei a crescut in primul semestru cu 5,5%, la 5.066 GWh, "in conditiile unei opriri planificate semnificativ mai reduse a unitatii planificate sa intre in oprirea planificata", arata raportul companiei.

Veniturile din vanzarea energiei electrice au urcat in primele sase luni cu 20,2%, la 869,7 milioane lei.

Cele doua unitati de la Cernavoda asigura aproape 20% din productia totala de electricitate a tarii.

Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participatie de 82,49%.

Nuclearelectrica este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 2,2 miliarde lei (488,8 milioane euro).