Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat, vineri, laAntena 3, ca ordinul care va permite uciderea a 140 de ursi va fi aplicata numai in cazul in care carnivora va ataca direct o persoana si o va rani, iar ursul va fi doar relocat in cazul in care ataca frecvent o gospodarie. Aceasta a mai spus ca trebuie sa gandim cu creierul si nu cu sufletul si ca poate spune oricine ce vrea, in cazul in care vor fi proteste sau va fi critica, pentru ca stie ca face un lucru pentru apararea cetateanului.

Gratiela Gavrilescu, ministrul MediuluiFoto: Hotnews

“Trebuie sa gandim cu creierul, nu cu sufletul cand e vorba de vietile omenesti. Trebuie sa protejam animalele, inclusiv animalele mari, dar din cauza inmultiririi ursilor avem probleme frecvente in foarte multe zone. Atunci, in urma dezbaterilor (…), am emis un ordin de ministru spre consultare, care a stat 30 de zile pe site-ul Ministerului, care este un ordin de ministru pentru cota de interventie, nu de vanatoare”, a declarat ministrul mediului.

Aceasta a explicat cum va fi aplicat ordinul de ministru care permite uciderea 140 de ursi: “Ori de cate ori o carnivora mare ataca frecvent o gospodaria unei persoane, care este frecvent in incinta unei comunitati, atunci se da, in urma unui proces verbal facut de catre autoritatea publica locala, Agentia Mediului Judeteana si reprezentantii Ministerului Agriculturii, vizat de Garda de Protectia Mediului, care este trimis catre Directia de biodiverzsitate din cadrul Ministerului mediului, cota de interventie. Care inseamna fie recoltarea carnivorei si relocare, dar atunci cand ursul ataca direct persoana respectiva si ramane vatamata, se poate trece si la procesul de impuscare, dar asta nu inseamna ca dam cota de vanatoare”, a spus Gratiela Gavrilescu.

Potrivit acesteia, cota de 140 de ursi este cota data pe intreaga tara si nu va fi impartita in mod egal fiecarui judet, ci in functie de numarul de incidente din judet.

“Trebuie sa fim si vom fi foarte atenti ca in momentul in care se da cota, sa fie data corect”, a mai spus ministrul.

Intrebata ce va face in cazul in care ordinul va fi primit cu proteste, iar ea va fi criticata, Gratiela Gavrilescu a spus: “Sunt un om rezistent, atata timp cat stiu ca fac un lucru pentru aparearrea cetateanului si apararea animalului, dar nu in detrimentului omului, cu siguranta poate sa vina oricine sa spuna orice”.