Premierul Mihai Tudose a declarat vineri ca se analizeaza cresterea sumelor care se varsa la pilonul I de pensii, astfel incat acestea sa nu mai fie egale cu cele de la pilonul II, intrucat cifrele au aratat ca randamentul pilonului I este mult mai mare decat al pilonului II, iar statul este un administrator mai bun. "Este o modalitate de a creste pensia" a explicat Tudose.

Mihai TudoseFoto: gov.ro

Declaratiile lui Tudose pe aceasta tema, facute vineri, dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD:

"Este vorba despre luarea unei decizii. S-a constatat ca randamentul de la pilonul I care are ca reper salariul mediu este mult mai mare decat randamentul de la pilonul II. Si din aceasta cauza, am solicitat - a fost si o decizie politica - ministerului de finante ca impreuna cu cei de la sistemul de pensii sa faca o analiza sa vada daca nu cumva este oportun, acum cand cresterea economica este foarte mare sumele care se varsa la pilonul I sa fie un pic mai mari decat cele care se varsa la pilonul II. Discutiile sunt avansate. Fiind o contributie varsata intr-o zona cu randament mai mare, fondurile vor creste. Adica, pe romaneste, e o modalitate de a creste pensia la viitor.

Din aceasta distribuire aproape egala astazi sa creasca un pic sumele pentru pilonul I. Se pare ca da (statul este un mai bun administrator).

Noi in primul ciclu am luat la mana aceste cifre si am constatat cu surprindere ca statul este un mai bun administrator.

Nu este adevarat ca vrem sa desfiintam pilonul II de pensii, nu este adevarat ca vrem sa luam bani de acolo, ceea ce este deja acolo ramane acolo doar ca, daca este mai bine pentru romani, vom da mai multi bani la pilonul I."