Vicepremierul fara portofoliu Marian Ciolacu a declarat vineri ca Guvernul a sesizat, in urma unei analize a ASF, cifre care nu sunt "tocmai OK" legate de pilonul II de pensii, insa a exclus posibilitatea desfiintarii acestuia si a declarat ca nu se vor lua bani de la Pilonul II pentru care sa mearga la Pilonul I. El a declarat ca inca nu s-a luat o decizie si ca cei de la ASF discuta cu cei de la Ministerul de Finante pentru a se ajunge la o decizie "in favoarea cetatenilor".

HotNews.roFoto: Hotnews
  • UPDATE (14:30) Reactia ASF: "Avand in vedere informatiile vehiculate in spatiul public privind situatia fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) doreste sa reafirme ca Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive, reflectate de altfel si de analiza evolutiei pietei pensiilor private la 30 iunie 2017 (publicata pe siteul ASF AICI).
  • De asemenea, ASF reitereaza faptul ca, potrivit prevederilor legale in vigoare, Autoritatea nu are competente pentru a initia modificari ale legislatiei primare care guverneaza functionarea pietei pensiilor private. 
  • ASF urmareste cu foarte mare atentie randamentele si activele nete ale fondurilor de pensii administrate privat si daca vor fi constatate disfunctionalitati sau derapaje ale sistemului va interveni rapid pentru corectarea acestora. 
  • ASF, in calitate de supraveghetor al pietei financiare non-bancare, participa la intalniri cu parteneri institutionali si exprima puncte de vedere privind evolutia curenta a celor trei sectoare reglementate (asigurari, piata de capital, pensii private), de cate ori este necesar."

"Nu guvernul Romaniei a inceput aceasta discutie. Nu sunt probleme de bani si noi vom veni cu rectificare pozitiva. Ce de la ASF urmaresc cifrele, din cifre au iesit anumite concluzii. Nu este luata o decizie. Sub nicio forma nu exista desfiintarea sau marginalizarea pilonului II de pensii. Decizia politica va fi in ceea ce priveste cum este mai bine pentru cetatenii Romaniei. Exista anumite cifre care ne ingrijoreaza in ceea ce priveste pe pensionarii care au accesat doar pilonul doi" a precizat Ciolacu, aflat la Neptun la intalnirea Comitetului Executiv National al PSD.

"Este normal ca daca este ceva ingrijorato ... nu este o intrare brutala a statului, este o decizie de eficienta, in favoarea cetatenilor. Asa reiese din cifre in acest moment (ca pilonul II de pensii nu este performant - n.r.). nu se iau banii de la pilonul doi sa mearga la Pilonul I. Este normal sa se intample acest lucru, cei de la ASF sunt platiti sa urmareasca aceste cifre. In momentul acesta se consulta cei de la Finante si cu ASF" a mai spus Ciolacu, raspunzand unei serii de intrebari.

"Guvernul a sesizat niste cifre care nu sunt tocmai ok. Nu s-a luat inca nicio decizie," a repetat el.

"Statul roman, Guvernul, nu a luat in discutie Pilonul II de pensie pentru ca nu are bani, a luat din alte considerente aceasta discutie. Acest lucru va fi explicat de presedintele ASF si cu viceprsedintele pe pensii si de catre Ministerul Finantelor. Deci, decizia nu a fost luata dintr-o foamete a Guvernului pentru bani. Avem suficienti bani sa inchidem aceasta rectificare bugetara si bugetul pana la sfarsit. Va aduc aminte ca avem cea mai mare crestere economica din Europa", a concluzionat vicepremierul.

Ministerul Finantelor vrea sa diminueze incepand de anul viitor, de la 5,1% la 2,5%, contributia virata de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), masura care, daca va fi aplicata, va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate in cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participantilor la acest sistem, au declarat pentru Profit.ro surse din piata de profil. 'In primele discutii cu reprezentantii industriei de profil, Ministerul Finantelor ar fi propus si varianta mai dramatica de reducere a contributiei, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi insemnat o diminuare de 80%', sustin sursele Profit.ro. Surse din industrie contactate de HotNews.ro au confirmat ca se discuta intr-adevar aceste scenarii.