Majorarea salariala de 15% pentru complexitatea muncii, drept nou introdus de Legea salarizarii unitare si care se acorda functionarilor publici si personalului contractual din unele institutii si autoritati publice, va deveni aplicabila in anul 2019, moment in care salariile vor fi calculate in intregime in functie de prevederile noii legi, au precizat joi reprezentantii Ministerului Muncii, potrivit News.ro.

Acestia au transmis clarificari cu privire la acordarea drepturilor salariale urmare a adoptarii Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Documentul reitereaza faptul ca "incepand cu data de 1 iulie 2017 se mentine in plata, la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, pana la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de baza", potrivit art. 38 alin. (2) lit. a) din respectiva lege.

De asemenea, reprezentantii Ministerului Muncii precizeaza ca, potrivit art.38 alin. (3) lit. a) din Legea 153/ 2017, "incepand cu data de 1 ianuarie 2018, cuantumul brut al salariilor de baza se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017".

Totodata se mentioneaza ca "incepand cu anul 2019, salariile de baza ale personalului bugetar vor fi stabilite in functie de salariile prevazute in anexele la Legea-cadru nr. 153/2017", acolo fiind prevazuta "o majorare a salariilor de baza de 15% pentru complexitatea muncii, pentru functionarii publici si personalul contractual din unele institutii si autoritati publice".

"Majorarea salariilor de baza de 15% pentru complexitatea muncii reprezinta un drept salarial nou, de care personalul mentionat mai sus nu a beneficiat in luna iunie 2017, si, ca atare, nu poate fi acordat incepand cu luna iulie 2017. Rezulta ca majorarea salariala de 15% pentru complexitatea muncii va deveni aplicabila in anul 2019, etapa in care salariul va fi determinat in raport cu salariul de baza prevazut in anexele la lege", anunta Ministerul Muncii.

Dispozitiile Legii salarizariii unitare se aplica personalului din autoritati si institutii publice, respectiv Parlamentul, Administratia Prezidentiala, autoritatea judecatoreasca, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, unitatile teritoriale, autoritati ale administratiei publice locale, alte autoritati publice, autoritati administrative autonome, precum si institutiile din subordinea acestora, finantate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale.

De asemenea, documentul se aplica si altor categorii de personal, dar nu si personalului din Banca Nationala a Romaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiara, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei si Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.