Asociatia Procurorilor din Romania spune ca a luat act cu ingriiorare de principalele modificari care ar urma sa fie aduse legilor justitiei, o parte dintre ele afectand grav functionarea si independenta sistemului judiciar, citeaza News.ro. Asociatia mai arata ca aceste modificari au fost facute cu ignorarea opiniei corpului magistratilor si creeaza premisa exercitarii unui control al puterii executive asupra puterii judecatoresti.

"Modificarile anuntate, care vizeaza plasarea lnspectiei Judiciare sub autoritatea ministrului Justitiei, modificarea competentelor Consiliului Superior al Magistraturii, modalitatea de numire a procurorului general si largirea atributiilor ministrului Justitei in ce priveste cariera magistratilor sunt in dezacord cu repetatele rapoarte MCV, care recomandau intarirea independentei sistemului judiciar, iar Romania a facut eforturi considerabile pentru ca aceste recomandari sa fie indeplinite", spun reprezentantii Asociatiei Procurorilor din Romania.

Potrivit procurorilor, adoptarea acestor propuneri ar constitui un regres regretabil, care ar anula progresele obtinute de sistemul judiciar, progrese evidentiate de rapoartele MCV.

Asociatia Procurorilor din Romania mai spune ca modificarile anuntate referitoare la conditiile de admitere in magistratura, de promovare a magistratilor si de conditiile raspunderii magistratilor vor duce la o adevarata bulversare a functionarii sistemului judiciar, in conditiile in care nici pana la acest moment nu s-a reusit ocuparea locurilor vacante din sistem, avand drept consecinta tergiversarea solutionarii cauzelor aflate pe rolul instantelor si parchetelor si afectarea drepturilor cetatenilor implicati in aceste cauze.

Procurorii apreciaza ca ar fi oportun ca, dupa ce va primi in mod oficial proiectul, Consiliul Superior al Magistraturii sa convoace Adunarile Generale ale instantelor si parchetelor, pentru ca acestea sa se pronunte punctual pe propunerile de modificare.

"Consiliul Superior al Magistraturii - garantul independentei justitiei -, in mod constant a consultat instantele si parchetele, insa multe dintre propunerile formulate de sistemul judiciar nu au fost luate in considerare de proiectul propus sau chiar vin in contradictie cu propunerile magistratilor", mai spune Asociatia Procurorilor din Romania.