Presedintele Frantei Emmanuel Macron a declarat joi, in declaratia comuna sustinuta alaturi de presedintele Klaus Iohannis dupa intrevederea avuta la Palatul Cotroceni, ca Romania are dreptul sa ceara integrarea in spatiul Schengen, insa, in opinia sa, acest spatiu "nu functioneaza bine" si ar trebui reformat.

Emmanuel MacronFoto: Captura video

"Dorinta noastra este ca Europa sa mearga inainte. Deja de mai multi ani aveti tot dreptul sa cereti integrarea in Spatiul Schengen si stiu cat de important este acest lucru pentru dumneavoastra. Sunt total deschis fata de acest subiect. Insa trebuie sa fiu onest. Europa Spatiului Schengen nu functioneaza bine si sigur ca nu putem sa ne bucuram de asta, iar dorinta mea este ca in urmatoarele luni sa putem accelera o reforma a regulilor comune in acest domeniu, sa le clarificam, sa avem o atitudine mai solidara, un control mai bun al frontierelor, o convergenta crescuta in ceea ce priveste regulile comune privind azilul si primirea populatiilor exterioare si sa va asociem la aceasta discutie", a declarat Macron in declaratia comuna sustinuta la Palatul Cotroceni.

Ulterior, raspunzand la o intrare privind sprijinul Frantei pentru aderarea Romaniei, Macron a mai spus ca nu are niciun motiv sa se opuna aderarii.

Intrebare: Franta va sprijini aderarea Romaniei la Spatiul Schengen abia dupa redefinirea acestuia? Va fi unul concret?

Macron: "Da, în condițiile pe care tocmai le-am definit. În primul rând pentru că vreau să salut toate eforturile făcute aici în ceea ce priveşte combaterea terorismului, cu seriozitate, de către România care a contribuit la securizarea frontierelor exterioare ale Uniunii Europene, și de asemenea în cadrul cooperării justiție și poliție, care este exemplară între țările noastre. Apoi, reticența care a existat în ceea ce priveşte aderarea României în spațiul Schengen este legată de faptul că acest lucru ar fi însemnat riscul de a-i lasă pe migrați să intre în Europa și mâine în Bulgaria aș putea să spun același lucru. Dar cred că istoria ne arată că și cu România și Bulgaria în afara spațiul Schengen, migrații tot au intrat în Europa, deci pot să constat că România cooperează într-un mod deosebit de eficace, face eforturi, respectă regulile de aderare la spațiul Schengen, și faptul de a avea România în exteriorul spațiului Schengen nu aduce o protecție suplimentară pentru cei care sunt în interiorul acestui spațiu. Deci v-am reamintit faptele ca să vedeți care este poziția mea și nu am niciun motiv să mă opun intrării României în spațiul Schengen. Singura mea rezervă este că acest spațiu Schengen funcționează prost astăzi și îmi doresc ca el să fie reformat în profunzime, și, în același timp, să facem această reformă asociind acele state care au vocația de a se integra în acest spațiu, împărtășind, așadar, această reformă cu România, și într-un spațiu Schengen întărit România să poată să intre. Iată spiritul în care îmi doresc să lucrăm, cât mai rapid și într-un mod cat mai voluntarist. Astăzi, la nivel european există șapte texte în discuție cu privire la subiecte legate de migrație, care avansează într-un mod inegal. Nu avem o viziune de ansamblu și cred că trebuie să ne găsim ritmul și o viziune consolidată pe aceste subiecte, o viziune comună, deci răspunsul la întrebarea dumneavoastră este da".