Consiliul Judetean (CJ) Olt va organiza pe 15 octombrie referendum pentru atribuirea numelui Olt-Romanati judetului, conform unei hotarari adoptate joi, informeaza Agerpres.

Consiliul Judetean OltFoto: cjolt.ro

La referendumul din 15 octombrie, cetatenii judetului Olt sunt chemati sa se pronunte prin "Da" sau "Nu"la intrebarea: "Sunteti de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanati judetului Olt?".

Pentru organizarea referendumului, CJ Olt aloca 500.000 de lei.

Proiectul de hotarare privind organizarea referendumului a fost adoptat joi de majoritatea consilierilor judeteni constituita de reprezentantii PSD si ALDE, in timp ce consilierii PNL si PMP au votat impotriva sustinand ca organizarea consultarii populatiei va costa mai mult de 500.000 lei, iar cetatenii "sunt foarte putin interesati de acest referendum si de schimbarea denumirii judetului".

Presedintele Consiliului Judetean Olt, Marius Oprescu, a aratat ca demersul de atribuire a numelui Olt-Romanati se constituie intr-o reparatie morala fata de locuitorii fostului judet Romanati si ca populatia nu va fi nevoita sa schimbe documentele in situatia validarii referendumului doarece legea prin care va fi validat va prevede ca documentele sa fie schimbate numai la expirarea termenului de valabilitate stabilit la emitere.

"Actualul judet Olt este format din marea parte a doua judete istorice, fostul judet istoric Olt si fostul judet istoric Romanati. (...) Noi incercam sa aducem, pe singura cale pe care noi o consideram corecta pentru o reparatie morala, prin acest referendum prin care incercam sa atribuim judetului Olt denumirea de Olt-Romanati. Nu se schimba nimic, (...) niciun act de identitate, niciun permis de conducere, niciun certificat de nastere, pasaport buletin, placute de inmatriculare ale masinilor, nu vor fi schimbate decat la termenul de expirare al lor. (...)Alte costuri suplimentare decat cele pe care le-am prevazut noi din bugetul CJ pentru a tine acest referendum nu vor fi", a declarat Marius Oprescu.

El a mentionat ca in perioada imediat urmatoare Autoritatea Electorala Permanenta va stabili un calendar de desfasurare a referendmului.